Παππούς - Γιαγιά: Η γλυκιά κίνηση που κρύβει κινδύνους για το παιδί

Το «όχι» του γονιού εύκολα θα μπορούσε να γίνει «ναι» από τον παππού και τη γιαγιά, καταπατώντας πολλούς κανόνες όπως τον χρόνο παρακολούθησης στην τηλεόραση ή τη χρήση του κινητού, αλλά και την κατανάλωση γλυκών. Ένα γλυκό, βέβαια, δε θα έκανε τόσο μεγάλη διαφορά, αλλά τα αποτελέσματα έρευνας από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος.

Όπως διαπίστωσαν, περισσότερα από τα δύο τρίτα (72%) των μαμάδων υποστήριξαν ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες κακομαθαίνουν τα μικρά παιδιά τους με σακχαρούχα τρόφιμα και ποτά. Ειδικότερα, οι παππούδες και οι γιαγιάδες δίνουν στα εγγόνια τους μεγάλες ποσότητες σακχαρούχων τροφίμων που προκαλούν τερηδόνα, όπως αναψυκτικά, χυμούς, αρτοσκευάσματα και καραμέλες.

Η διετής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of the American Dental Association πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συμπεριέλαβε πληροφορίες από 126 μητέρες.

Ειδικότερα, εξέτασε ποιοι παράγοντες επηρέασαν τις μητέρες να μιλήσουν τελικά με τους παππούδες και τις γιαγιάδες για το γεγονός ότι δίνουν στα παιδιά τους τόσα πολλά σακχαρούχα τρόφιμα και ποτά.

Αν και το ποσοστό ήταν υψηλό, τελικά μόνο λίγο περισσότεροι από τους μισούς (το 51%) αποφάσισαν πραγματικά να αντιμετωπίσουν το θέμα. Μια σειρά από παράγοντες επηρέασαν το αν ένας γονιός τελικά θα άνοιγε μια τέτοια συζήτηση:

  • Η συχνότητα με την οποία οι παππούδες και οι γιαγιάδες βλέπουν τα παιδιά
  • Η βοήθεια από τους παππούδες και τις γιαγιάδες για τη φροντίδα των παιδιών.
  • Η ποσότητα των σακχαρούχων τροφίμων και ποτών που έδιναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
  • Η σχέση μεταξύ των μητέρων και των παππούδων και γιαγιάδων των παιδιών τους.

Πόσο βλαβερή είναι η ζάχαρη για την παιδική οδοντοστοιχία

Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση, όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση σακχαρούχων λιχουδιών και ποτών, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος τερηδόνας.

Μάλιστα, μια ξεχωριστή μελέτη της Ένωσης σε περίπου 1.000 γονείς απέδειξε ότι πάνω από τα δύο τρίτα των γονέων (το 68%) πιστεύουν ότι τα παιδιά τους τρώνε περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όταν είναι με τον παππού και τη γιαγιά.

H  Δρ. Mary Hayes, παιδοδοντίατρος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης προτείνει την επικοινωνία για την επίλυση του προβλήματος: «Συζητήστε τις εναλλακτικές επιλογές για τον περιορισμό της πρόσληψης της ζάχαρης. Προτείνετε την αντικατάσταση του αναψυκτικού με γάλα ή νερό. Αν δώσετε γλυκό, που σε γενικό πλαίσιο θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, επιλέξτε καλύτερα μια απλή σοκολάτα, διότι το σάλιο την καθαρίζει ευκολότερα από τη στοματική κοιλότητα, σε σύγκριση με τις κολλώδεις ή σκληρές καραμέλες» καταλήγει.

ygeiamou.gr