Γυμνάζεστε και κοιμάστε καλά; Τότε μπορεί να γλιτώσετε από αυτό το σύνδρομο

Ο υγιεινός τρόπος ζωής φαίνεται οτι μπορεί να είναι η καλύτερη άμυνα έναντι του συνδρόμου Long Covid σύμφωνα με τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στη JAMA Internal Medicine.

Μερικά από τα συχνότερα συμπτώμτα της επίμονης Covid που επηρεάζουν την καθημερινότητα είναι ο ξηρός βήχας, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η κόπωση, ενοχλήσεις και πόνοι, διάρροια, πονοκέφαλος, σύγχυση, επιπεφυκίτιδα και πυρετός.

Όσον αφορά στην πρόληψη της Long Covid οι ερευνητές λένε ότι πέντε συνήθειες μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο η νόσηση με κορωνοϊό να εξελιχθεί σε μακρά Covid. Αυτοί οι πέντε παράγοντες του τρόπου ζωής είναι:

  • Ο ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9
  • Η μέτρια προς έντονη φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως
  • Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (5-15γρ ημερησίως)
  • Η καλής ποιότητας διατροφή
  • Ο επαρκής ύπνος (7-9 ώρες ημερησίως).

Η αποφυγή του καπνίσματος αποτελεί τον έκτο καθοριστικό παράγοντα που σχετίζεται με την μείωση του κινδύνου μακράς Covid.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συνέλεξε στοιχεία από 32.000 νοσοκόμες ξεκινώντας το 2015. Η ερευνητική ομάδα κατέγραψε 1.981 άτομα με θετικά τεστ κορωνοϊού. Λιγότερο από το 10% των συμμετεχόντων είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης με κορωνοϊό ήταν κόπωση (57,1%), προβλήματα όσφρησης ή γεύσης (40,9%), δύσπνοια (25,3%), σύγχυση/αποπροσανατολισμός/εγκεφαλική σύγχυση (ομίχλη) (21,6%) και προβλήματα μνήμης (20,0%).

Ο κίνδυνος μακράς Covid μειωνόταν όσο περισσότερες ήταν οι υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής. Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος μακράς Covid μειωνόταν στο μισό για τις γυναίκες που είχαν πέντε ή έξι παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής.

Μεταξύ των γυναικών που εμφάνισαν μακρά Covid, υπήρχαν λιγότερα συμπτώματα σε εκείνες με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με εξαίρεση τα προβλήματα όσφρησης και γεύσης και τον πονοκέφαλο.

ygeiamou.gr