Μαθητές του ΓΕ.Λ. Παραλίας ως «νεαροί ακτιβιστές για το κλίμα» στη Μάλαγα της Ισπανίας

 

Πέντε μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Παραλίας συνοδευόμενοι από δύο εκπαιδευτικούς ταξίδεψαν από την 12η έως την 18η Φεβρουαρίου 2023 στη Μάλαγα της Ισπανίας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ «Ένα μάθημα Βιωσιμότητας: κάντε το σχολείο σας πιο πράσινο, καθώς και τον εαυτό σας». Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενθαρρύνει συναντήσεις μεταξύ μαθητών από διάφορες χώρες για μελέτη, προβληματισμό και ανταλλαγή εμπειριών σε διάφορα θέματα.

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε στο δευτεροβάθμιο σχολείο Pablo Picasso (IES) στη Μάλαγα και είχε ως θέμα το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Συμμετείχαν μαθητές Λυκείου από την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία.Από το Γενικό Λύκειο Παραλίας συμμετείχαν οι μαθήτριες της Β τάξης Όλγα Δημακοπούλου, Ζωή Δούμπα και Φωτεινή Γεωργοπούλου και οι μαθητές της Γ τάξης Χρήστος Δημόπουλοςκαι Γιώργος Κατσιγιάννης. Τις μαθήτριες συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Νικολίτσα Καρκούλια, υπεύθυνη προγράμματος Erasmus και Χριστίνα Σπανού, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας.

Στόχος της θεματικής συνάντησης ήταν ο σχεδιασμός μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις σημερινές κοινωνίες και το πώς μπορούμε να δράσουμε για την αποφυγή των αρνητικών συνεπειών της.

Το πρόγραμματης εβδομαδιαίας δράσης είχε τον τίτλο «Νέοι ακτιβιστές για το κλίμα» με σκοπό την προώθησηστις νέες γενιές της ανάγκης για βιωσιμότητα και σεβασμό για τον πλανήτη.Ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές δραστηριότητες οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα, να γευτούν την Ισπανική κουζίνα, να συμβιώσουν με μαθητές από άλλες χώρες, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες και να καλλιεργήσουν τις πολιτιστικές τους δεξιότητες.

Οι μαθητές εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες και μελέτησαν συγκεκριμένα προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η υπεραλίευση, η εντατική γεωργία και κτηνοτροφία, η αποψίλωση των δασών, η ηχορύπανση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, οι εκπομπές CO2 και η μείωση της βιοποικιλότητας. Στο τέλος της κινητικότητας οι μαθητές παρουσίασαντα συμπεράσματα τους σχετικά με το πώς αυτές οι καταστάσεις επηρεάζουν τον πλανήτη και τους ανθρώπουςκαι πρότειναν λύσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Η εργασία συνδυάστηκε με δύο δράσεις ευαισθητοποίησης και ανταλλαγής εμπειριών έξω από την τάξη. Πραγματοποιήθηκε  δραστηριότητα αναδάσωσης στην πόλη Cañete La Real καθώς και καθαρισμός παραλίας στη Μάλαγα σε συνεργασία με τοπικές οικολογικές οργανώσεις.

Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν με μέλη του κινήματος «Fridays for Future» και να πραγματοποιήσουν μία περιήγηση στην Μάλαγα με τίτλο «Climate touraround Malaga», κατά τη διάρκεια  της οποίας ειδικοί τους εξήγησαν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την πόλη.

Η εβδομάδα δράσεων εμπλουτίστηκε με μία πολιτιστική επίσκεψη στην πόλη της Κόρδοβα  και διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Επιβεβαιώνοντας πόσο σημαντικό είναι για την εκπαιδευτική κοινότητα το πρόγραμμα Erasmus+ η αντιπροσωπία του Γενικού Λυκείου Παραλίας επέστρεψε στην Πάτρα έχοντας αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες ζωής, ωραίες αναμνήσεις και καινούριες φιλίες.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ