Σνακ: Τι τρώμε πριν για αποτελεσματική γυμναστική


Αυτό είναι το κορυφαίο σνακ που μας προτείνουν οι διαιτολόγοι για δυνατή γυμναστική με καλύτερα αποτελέσματα.

Πολλές είναι οι επιλογές σνακ για πριν αλλά και για μετά την γυμναστική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλες είναι εξίσου ευεργετικές ή αποδοτικές, ακόμα και αν είναι βολικές ή ευέλικτες.

Μία από τις καλύτερες επιλογές που «τσεκάρει» καθένα από τα παραπάνω, είναι ο πουρές ή η σάλτσα μήλου, γνωστή και ως applesauce. Αποτελείται κυρίως από εύπεπτους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος, λέει η Holley Samuel, αθλητική διαιτολόγος.

«Αυτοί οι υδατάνθρακες αφομοιώνονται γρήγορα, παρέχοντας μια πηγή άμεσα διαθέσιμης ενέργειας που θα σας τροφοδοτήσει για μια δυνατή προπόνηση» αναφέρει η ίδια.

Υδατάνθρακες πριν την γυμναστική υψηλής έντασης

Γενικά είναι καλύτερο να γυμνάζεστε αφού έχετε φάει γιατί οι υδατάνθρακες βοηθούν στην απόδοση, ειδικά κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης.

«Εάν σκοπεύετε να κάνετε άσκηση υψηλής έντασης, είναι καλή ιδέα να καταναλώσετε μερικούς υδατάνθρακες προηγουμένως, αντί να γυμνάζεστε με άδειο στομάχι. Το σώμα μας δεν μπορεί να υποστηρίξει την άσκηση υψηλής έντασης όταν έχουμε περιορισμένα αποθέματα υδατανθράκων» λέει η Marie Spano, αθλητική διαιτολόγος.

Το μπόνους είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε σάλτσα μήλου εύκολα στο σπίτι και να την διατηρήσετε σε μερίδες ώστε να την απολαύσετε πριν βγείτε για τρέξιμο ή λίγο πριν πάτε στο γυμναστήριο.

#Ο πουρές μήλου είναι μια βολική «πηγή» υδατανθράκων

Είναι φτιαγμένος από μήλα, τα οποία περιέχουν υδατάνθρακες που διασπώνται κυρίως σε φρουκτόζη.

Ειδικά αν δυσκολεύεστε να καλύψετε τις ανάγκες σας σε υδατάνθρακες, πρόκειται για το καταλληλότερο σνακ το οποίο μπορείτε να καταναλώσετε λίγο πριν την προπόνηση ή και ενδιάμεσα αν κάνετε γυμναστική για παραπάνω από δύο ώρες.

#Συμβάλλει στην ενυδάτωση

Ειδικά αν τον φτιάξετε εσείς, τότε μπορείτε να βάλετε μέσα και νερό, το οποίο βοηθά θα ενισχύσει την ενυδάτωσή σας. Επιπλέον, η φρουκτόζη βοηθά στην απορρόφηση ηλεκτρολυτών και στη διατήρηση της ενυδάτωσης όσο εκτελείτε ασκήσεις υψηλής έντασης, όπως το τρέξιμο.

#Χαρίζει μικροθρεπτικά συστατικά και μέταλλα

Ο πουρές μήλου προσφέρει επίσης μικρές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών και μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Περιέχει κυρίως υδατάνθρακες, μια μικρή ποσότητα φυτικών ινών και μια μικρή ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών όπως κάλιο, βιταμίνη C, μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνη Β6.

Πώς θα το φτιάξετε

Για τέσσερις μερίδες θα χρειαστείτε:

6 μήλα, μετρίου μεγέθους, καθαρισμένα, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα

⅓ φλιτζάνι νερό

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε. Μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά ή μέχρι τα μήλα να είναι πολύ τρυφερά. Αφαιρέστε το καπάκι και σιγοβράστε άλλα 5 λεπτά για να πήξει.

Πολτοποιήστε τα μήλα μέχρι να αποκτήσουν μια λεία σύσταση. Σερβίρετε ζεστό ή παγωμένο.

https://www.vita.gr/