Σκέφτεστε πάντα το χειρότερο σενάριο; Δείτε πώς να το σταματήσετε

Καταστροφολογία: Τι είναι

Η καταστροφολογία είναι στην ουσία η διόγκωση των μικρών προβλημάτων. Έχει να κάνει με τη σκέψη ότι βρίσκεστε σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι είστε στην πραγματικότητα ή ότι οι συνέπειες μιας κατάστασης θα είναι οι χειρότερες δυνατές.

Είναι εύκολο απλά να θεωρήσουμε την καταστροφολογία ως υπερβολή. Αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι σκόπιμη.Οι άνθρωποι που την κάνουν συχνά δεν το συνειδητοποιούν. Μπορεί απλώς να αισθάνονται υπερβολική ανησυχία την οποία δεν μπορούν να ελέγξουν.

 

Τα σημάδια της καταστροφολογίας

Επίμονο άγχος και ανησυχία
Επανάληψη των ίδιων σκέψεων ξανά και ξανά
Αίσθημα απελπισίας ή αδυναμίας για μια απόφαση ή κατάσταση
Υπερβολική σκέψη καθημερινών καταστάσεων ή παρελθοντικών γεγονότων
Αίσθημα πίεσης ως αποτέλεσμα φόβου ή θυμού
Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας
Μια μικρή σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο αγχωτικών σκέψεων

Τι την προκαλεί

Για μερικούς ανθρώπους, είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης, αποτέλεσμα μιας τραυματικής εμπειρίας ή μπορεί να σχετίζεται με τη μοναδική χημεία του εγκεφάλου τους.

Υπάρχουν πολλές παθήσεις που σχετίζονται με την καταστροφολογία. Ορισμένες διαταραχές όπως η αγχώδης διαταραχή, η κατάθλιψη και η αϋπνία επηρεάζουν την ψυχική υγεία και άλλες συνδέονται με τον χρόνιο πόνο.

Στρατηγικές αυτοφροντίδας

Mindfulness

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να είναι αποτελεσματική για την καταστροφολογία. Αυτή η τεχνική βοηθά τους ανθρώπους να παραμένουν στη στιγμή, να βιώνουν και να αποδέχονται τις σκέψεις τους με ανοιχτό και μη επικριτικό τρόπο.

Journaling

Η καταγραφή αυτών των μοτίβων σκέψης ενώ βιώνετε την εμπειρία σας επιτρέπει να τα επανεξετάσετε αργότερα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε μοτίβα σε αυτές τις σκέψεις.

Αποδοχή της αβεβαιότητας

Η προσπάθεια να αφιερώσουν χρόνο για να καθίσουν με αυτές τις σκέψεις και να αποδεχτούν την εγγενή αβεβαιότητά τους είναι χρήσιμη για μερικούς ανθρώπους.

Κοινωνική υποστήριξη

Η συζήτηση με έμπιστους φίλους ή μέλη της οικογένειας μπορεί να προσφέρει επιπλέον υποστήριξη στην ψυχική υγεία.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης