Βρετανία: Πώς οι κροίσοι από όλον τον κόσμο αγοράζουν ακίνητα μέσω off shores

Μέχρι πρόσφατα οι ιδιοκτήτες των μεγάρων γύρω από το St. George’s Hill των 960 στρεμμάτων νοτιοδυτικά του Λονδίνου ήταν ένα μυστήριο. Ακόμη δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σε σχέση τόσο με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες όσο και με τους διαμένονες εκεί σε αυτά, ωστόσο, το νέο μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου για ακίνητα του εξωτερικού, το οποίο αποτελεί μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει φως στην αγορά ακινήτων της Βρετανίας, και να ελέγξει τη διακίνηση μαύρου χρήματος, μέσω αυτής της αγοράς που αποτελεί ένα ευνοημένο καταφύγιο για τους υπερπλούσιους του κόσμου, δίνει μια ιδέα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη λειουργία του μητρώου, απαιτείται από τις εταιρείες του εξωτερικού να δηλώσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, διαφορετικά προβλέπονται κυρώσεις. Όσοι εδρεύουν στη χώρα, καλούνται να δώσουν αντίστοιχα στοιχεία από το 2016.

 

Μέσω αυτής της διαδικασίας, για διάφορα ακίνητα στο εξωτερικό – από τα νησιά Κέιμαν μέχρι το Χονγκ Κονγκ και την Ελβετία – αποκαλύφθηκαν οι ιδιοκτήτες, δίνοντας μια ακόμη εικόνα για βασιλείς, δισεκατομμυριούχους, αλλά και επενδυτές κρυπτονομισμάτων που κατέχουν έμμεσα σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο St. George’s Hill, το νέο μητρώο αποκαλύπτει ότι ο ρώσος μεγιστάνας Αλεξάντερ Φρολόβ, 58 ετών, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου χάλυβα Evraz Plc, αγόρασε ένα ακίνητο και μια έκταση προς 9,8 εκατομμύρια λίρες (12 εκατομμύρια δολάρια). Του επιβλήθηκαν πρόστιμα από το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι και τα περιουσιακά του στοιχεία δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος ρώσων ολιγαρχών για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εταιρεία που κατέχει το ακίνητο, η Eastcotts Management, εντάχθηκε στο μητρώο λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου.

Ο ρώσος μεγιστάνας Φρολόβ

Ο Φρολόβ, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, αγόρασε επίσης ένα διαμέρισμα στη συνοικία Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου το 2006 για σχεδόν 16 εκατομμύρια λίρες μέσω του Springvale Worldwide, ενός άλλου ακινήτου των βρετανικών Virgin Islands.

 

Μέχρι τότε δεν εμφανιζόταν επισήμως ως ιδιοκτήτης. Το Springvale δηλώθηκε στα υπεράκτια ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου στις 27 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα με το Eastcotts.

Άλλοι δισεκατομμυριούχοι και στελέχη οικονομικών έχουν επίσης κατοικίες μέσα και γύρω από το λόφο St. George’s Hill και τουλάχιστον μια από αυτές πωλείται για σχεδόν 23 εκατομμύρια λίρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια ελκυστική επιλογή για διεθνείς εταιρείες ακινήτων και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια — ορισμένα από τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει ξένα ακίνητα για να εισέλθουν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως δείχνει το μητρώο.

«Δεν είναι κακό να κατέχουν οι υπερπόντιες εταιρείες ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι όμως έχουμε το δικαίωμα να γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από κάθε ένα από αυτά», είπε ο υπουργός της κυβέρνησης Μάρτιν Κάλαναν στο Bloomberg σε συνέντευξή του την 1η Φεβρουαρίου.

Και σεΐχης

Τα ακίνητα που ήταν γνωστό από καιρό ότι ανήκουν στον ηγεμόνα του Ντουμπάι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, αναφέρονται ως ιδιοκτησία του βρετανικού στέμματος του Γκέρνσεϊ. Κατέχει περισσότερα από 100 αγροτεμάχια και ακίνητα σε όλη τη νότια Αγγλία. Περιλαμβάνουν το Godolphin Stables, μέρος της ιδιωτικής επιχείρησης ιπποδρομιών της δυναστείας του Ντουμπάι, καθώς και ένα κτήμα Suffolk που αγοράστηκε το 2009 για περίπου 45 εκατομμύρια λίρες.

Η οικογένεια Αλ Ρατζί της Σαουδικής Αραβίας, στο μεταξύ, η οποία ίδρυσε μία από τις μεγαλύτερες ισλαμικές τράπεζες στον κόσμο, έχει τον τίτλο του δικαιούχου τουλάχιστον για 12 διαμερίσματα σε έναν πολυτελή πύργο διαμερισμάτων στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, με θέα στον ποταμό Τάμεση, γράφει το Bloomberg.

Ο κύριος H&M

Η οικογένεια Πέρσον, η δύναμη πίσω από τον σουηδικό γίγαντα ρούχων H&M Hennes & Mauritz AB, εμφανίζεται επίσης ως ιδιοκτήτρια στο συγκεκριμένο μητρώο. Ο πατριάρχης της οικογένειας Στέφαν Πέρσον, 75 ετών, κατέχει περισσότερα από 45 ακίνητα και οικόπεδα στη νότια Αγγλία μέσω ενός άλλου ακίνητου του Λουξεμβούργου. Περιλαμβάνουν πολλά αγροκτήματα και ένα εδουαρδιανό αρχοντικό στο χωριό Χάμσαϊρ του Λίνκενχολτ, το οποίο καταγράφηκε στο Domesday Book of 1086. Ο Πέρσον, ο μεγαλύτερος μέτοχος της H&M, έχει αξία περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

Η Κριστίνα Στενβίνκελ, εκπρόσωπος του Πέρσον, είπε ότι το ακίνητό του, Ramsbury Sarl, πληρώνει όλους τους ισχύοντες φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και η δομή ιδιοκτησίας δεν του εξοικονομεί φόρους ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ούτε στη Σουηδία.

Η Dyson

Το μητρώο δείχνει επίσης πώς πλούσιοι Βρετανοί κατέχουν εγχώρια ακίνητα μέσω υπεράκτιων οργανισμών. Μεταξύ αυτών είναι ο Τζέιμς Ντάισον, ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ντάισον κατέχει περισσότερα από 30 ακίνητα ή εκτάσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ενός ακινήτου που είναι εγγεγραμμένο στη Σιγκαπούρη, όπου εδρεύει τώρα η ομώνυμη εταιρεία τεχνολογίας του. Περιλαμβάνουν κτίρια γραφείων στο Μέιφερ και στο Πάρκο Στόουν Λέικ Ριτέιλ στο Νότιο Λονδίνο, που αποκτήθηκαν έναντι 45,3 εκατομμυρίων λιρών το 2021, σύμφωνα με τα αρχεία ιδιοκτησίας της Αγγλίας.

Κάθε μία πώληση ακινήτου ήταν προηγουμένως διαθέσιμη ξεχωριστά μέσω αρχείων συναλλαγών, αλλά το μητρώο τις ενοποιεί για πρώτη φορά, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιότητες της Dyson είναι πλέον ομαδοποιημένες στον δημόσιο τομέα. Συνολικά, η Dyson έχει ξοδέψει περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίρες σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία δεκαετία, κυρίως σε εμπορικά ακίνητα στο Λονδίνο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο 75χρονος Ντάισον, ένας από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους της Βρετανίας και ιδιοκτήτης αγροτικής γης, έχει καθαρή περιουσία περίπου 16,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της ομώνυμης επιχείρησής του. Εκπρόσωπος της Dyson δήλωσε ότι το ακίνητο στη Σιγκαπούρη δεν λαμβάνει φορολογικά πλεονεκτήματα από τις ρυθμίσεις και ότι είναι καταχωρισμένη στο μητρώο ως αποτέλεσμα της επιθυμίας να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς. Πολλά από τα ακίνητα που αναφέρονται καταλαμβάνονται από επιχειρήσεις της Dyson, οι οποίες απασχολούν περισσότερα από 3.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το μητρώο

Το μητρώο διαφοροποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τις χώρες μέλη της ΕΕ, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε κατά της πρόσβασης στα μητρώα πραγματικών ιδιοκτητών μέσα σε αυτή. Υπάρχουν νόμιμοι λόγοι για τη διατήρηση της ακίνητης περιουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου παραθαλάσσια. Πλούσια άτομα από χώρες με υψηλά ποσοστά απαγωγών, για παράδειγμα, τα χρησιμοποιούν συνήθως για να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια. Οι διασημότητες προσπαθούν να αποφύγουν την ανεπιθύμητη προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Η υπεράκτια ιδιοκτησία έχει επίσης «πολύ σημαντικό» ρόλο στον σχεδιασμό της διαδοχής, δήλωσε ο Τσάρλι Μέιντον Γκρέις, συνεργάτης ιδιώτη πελάτη στη δικηγορική εταιρεία Macfarlanes με έδρα το Λονδίνο. Το μητρώο θα μπορούσε εύκολα να θέσει ένα ανώτατο όριο στη χρήση τους. «Για τα ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου, θα δούμε πολύ λιγότερη χρήση υπεράκτιων εταιρειών», δήλωσε ο Μέιντον Γκρέις σε μια ενημέρωση μέσων ενημέρωσης.

Αυτή η προοπτική προκαλεί ανησυχίες. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έπραξε σωστά που βελτίωσε τη νομοθεσία, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην καταστεί αδύνατη η επένδυση σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Τρέβορ Άμπραμσον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πολυτελών ακινήτων Glentree.

Πάντως, η Watchdog Transparency International εντόπισε σχεδόν 52.000 ακίνητα στην Αγγλία και την Ουαλία που εξακολουθούν να ανήκουν ανώνυμα σε άγνωστους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει ότι το μητρώο έχει ήδη συμβάλει στην αποκάλυψη βρώμικου χρήματος. Η Ρούτζα Ιγκνατόβα, μια λεγόμενη απατεώνας «cryptoqueen» που βρίσκεται στη λίστα των πιο καταζητούμενων του FBI, αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι εμφανιζόταν να έχει αγοράσει ένα ρετιρέ στο Κένινγκστον.

«Ο κλάδος των ακινήτων της Βρετανίας είναι μαγνήτης για μαύρο χρήμα από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ντάνκαν Χέιμς, διευθυντής πολιτικής στη Transparency International UK. Οι νέοι κανόνες διαφάνειας ιδιοκτησίας «θα πρέπει να παρέχουν λιγότερα μέρη για να κρύβεται ο παράνομος πλούτος», είπε.

Όσοι δεν συμμορφώθηκαν με τις νέες διατάξεις για το μητρώο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.

Από τους 32.440 οργανισμούς του εξωτερικού που είναι γνωστοί στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, σχεδόν το 40% δεν δήλωσε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους πριν από τις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Πηγή: ΟΤ