Προεκλογικός «πυρετός» στα κόμματα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων

 

Τη προεκλογική στρατηγική τους χαράζουν τα κομματικά επιτελεία ενώ ταυτόχρονα καταρτίζουν τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων

Αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους και τους οφειλέτες κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

«Όσοι καλόπιστα κρίνουν το έργο μας θα βλέπουν πως δεν σταματάμε να εργαζόμαστε και να προσπαθούμε. Κάποιες φορές κάνουμε μικρά βήματα μπροστά, άλλες φορές άλματα, μερικές φορές κάνουμε λάθη και αλλάζουμε πορεία – αλλά πάντα δουλεύουμε και προσπαθούμε για να προοδεύσει η Ελλάδα» αναφέρει.

Με ιδιαίτερο τρόπο έδωσε τον προεκλογικό τόνο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανάρτησε στo tik tok τη χειμερινή του βουτιά σημειώνοντας με νόημα ότι «τον βοηθά πάντα να παίρνει καθαρές αποφάσεις».

ΝΔ: «Κλείδωσαν» κατά 90% τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Μήνυμα ανανέωσης
Ευρύτερη εκπροσώπηση κοινωνικών και ηλικιακών ομάδων
Διεύρυνση προς το κέντρο
Έντονη παρουσία γυναικών

Εκκρεμεί η οριστικοποίηση του ψηφοδελτίου επικρατείας, το οποίο διαχρονικά αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού, με τον ίδιο να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ θα περιλαμβάνει πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, ενώ θα σηματοδοτεί και το άνοιγμα στο μεσαίο χώρο.

Παράλληλα, το «σήμα» που έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό στους υπουργούς είναι να μην υπάρξει «καμία χαλάρωση» στους κυβερνητικούς ρυθμούς μέχρι τη στιγμή που θα προκηρύξει ο ίδιος τις εκλογές. Για το λόγο αυτό αυστηρό είναι το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρηθεί για την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων, πολλά εκ των οποίων αποτελούν και τον πυρήνα των πολιτικών παροχών της κυβέρνησης πριν στηθούν οι κάλπες.

Εν τω μεταξύ, πυκνώνουν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανά την Ελλάδα. Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να επισκεφτεί τη Λάρισα, με τη στρατηγική του να επικεντρώνεται στην θετική ατζέντα αλλά και τη σύγκριση με τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο σημαντική επικράτηση στην πρώτη κάλπη που θα αποτελέσει το πρόκριμα για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Στην καθημερινότητα των πολιτών εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή o ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το 75% της σύνθεσης των ψηφοδελτίων του στοχεύοντας στην ανανέωση και την αμφίπλευρη διεύρυνση. Μεταξύ των νέων υποψηφιοτήτων είναι:

Ο πανεπιστημιακός Νίκος Φαραντούρης
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου
Ο πρώην Πρύτανης Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης
Ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου

Στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, θα εστιάσει τις πρωτοβουλίες του το επόμενο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δίνει έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί η αποχή και να πειστούν οι αναποφάσιστοι έως τώρα ψηφοφόροι, να συνεχίζει ευρύ κύκλο περιοδειών σε όλη χώρα αναπτύσσοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα και διατηρώντας ιδιαίτερα υψηλούς τόνους έναντι των πολιτικών του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του.

Στο επίκεντρο της κριτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι:

ακρίβεια και αισχροκέρδεια

πλειστηριασμοί 

άρση της προστασίας της Α’ κατοικίας

Ο κ. Τσίπρας καταλογίζει επίσης στον κ. Μητσοτάκη υπονόμευση του κοινωνικού κράτους, Υγείας και Παιδείας, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων και παραβίαση των κανόνων Δικαίου. 

Κεντρικό σύνθημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η νικη του κόμματος στις εκλογές της απλής αναλογικής. Την εκτιμούν ως αυτή που θα ανοίξει τον δρόμο για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη των εκλογών, κάτι που συνεπάγεται σταθερότητα για τη χώρα, την ώρα που -όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση- επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι «να σύρει» τη χώρα σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, με συνέπειες οδυνηρές για οικονομία και κοινωνία. 

Εν τω μεταξύ, επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας Ντοκουμέντο που κάνει λόγο για απευθείας αναθέσεις 2 εκατ. ευρώ από την πρώην ΓΓ αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

«Με τις απευθείας αναθέσεις και τους κλειστούς διαγωνισμούς να αγγίζουν πλέον τα 9 δις ευρώ, μετά και το πόρισμα του ΣΔΟΕ, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Οφείλει άμεσα να αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ την κυρία Νικολάου» αναφέρουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για άθλιες συκοφαντίες μιλά η Σοφία Νικολαου προαναγγέλλοντας την προσφυγή της στη Δικαιοσύνη, σημειώνοντας: «Οι προμήθειες υγειονομικού υλικού έγιναν με ξεκάθαρους όρους και δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό (…) Δεν θα κάνω ούτε βήμα πίσω, δεν θα διστάσω να συγκρουστώ με οποιαδήποτε υπηρεσία τολμά να αμφισβητήσει την ηθική μου και την ακεραιότητά μου».

Προεκλογική «καραμπόλα» στον ΣΥΡΙΖΑ με Πολάκη

Μετά τη δήλωση πηγών της Κουμουνδούρου που απαντούσε σε αρχική οργισμένη τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη για την σύνθεση των ψηφοδελτίων, ο βουλευτής Χανίων επανήλθε με νέα ανάρτηση στο Facebook με την οποία προσπαθεί να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης.

«Χωρίς διαρροές και ΕΥΘΕΩΣ: Η συλλογική απόφαση εχθές στην πολιτική γραμματεία περιείχε 6 υποψήφιους στα Χανιά!! Αυτήν υπηρετώ τιμώντας και φιλία και συντροφικότητα και προσωπική αξιοπρέπεια. Προφανώς και ΟΛΑ θα λυθούν και θα αποφασιστούν με καθαρό και δημόσιο τρόπο στα όργανα του κόμματος. Αυτά και ΤΕΛΟΣ μέχρι τις συνεδριάσεις των οργάνων ,γιατί ο Μητσοτάκης πρέπει να φύγει με ΚΡΟΤΟ και η άλλη φορά να είναι ΑΛΛΙΩΣ!!».

«Οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι συλλογικές και την τελική απόφαση για τη κατάρτισή τους έχουν τα όργανα του κόμματος», ανέφεραν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αρχικά ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, είχε προχωρήσει σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, αναφέροντας:

«Προφανώς από ‘λάθος’ ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ δεν συμπεριελήφθη παρά τη χθεσινή εισήγηση της πολιτικής γραμματείας στην ανακοίνωση των ονομάτων για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Χανιά. Μέχρι να διορθωθεί το ‘λάθος’ δεν ισχύει ούτε η δική μου υποψηφιότητα. Εγώ φίλους και συντρόφους δεν πουλάω, επειδή κάποιοι έχουν ανασφάλειες και συμπεριφέρονται με όρους διαδρόμου! Θα λυθούν στην πολιτική γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή. Όλα!!».

«Στο κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση

Την ίδια ώρα, με περιοδείες, ομιλίες και συνεντεύξεις συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους οι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην αλαζονεία και τον καθεστωτισμό τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. «Μια είναι η προϋπόθεση για να μπούμε στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης: να έχουμε ισχυρό ποσοστό ώστε να μπορούμε να επιβάλλουμε τις προγραμματικές μας προτεραιότητες ως πεδίο συγκλίσεων, όπως συμβαίνει στα κράτη με ισχυρή φιλελεύθερη δημοκρατία. Σε άλλη περίπτωση δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία για την εξουσία», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Δράμα, όπου πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία, επισκέφθηκε την οικογένεια του πιλότου Στάθη Τσιτλακίδη στο χωριό Γρανίτης, εκφράζοντας τα θερμότατα συλλυπητήριά του.

Από το Χαλάνδρι ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επιτέθηκε σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν παιχνιδάκια, μιλώντας για κυβέρνηση νικητών ή κυβέρνηση ηττημένων, όμως ο στόχος τους είναι ένας : να εκβιάσουν το λαό με ψευτικα διλήμματα. Παλιά τους τέχνη κόσκινο».

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε υπόγειες συνεννοήσεις, προγραμματίζοντας αποστασίες και άνομες συμφωνίες ερήμην του ελληνικού λαού» επισημαίνει η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κόμματος.

Με κεντρικό θέμα την οριστικοποίηση της μορφής των εκλογικών συνεργασιών συνεδρίασε η κεντρική επιτροπή του ΜΕΡΑ25. «Βάζουμε μπροστά τις μηχανές για να καταρτίσουμε τα ψηφοδελτία μας (…) Ούτε εμπιστοσυνη ουτε ανοχή σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζει ο Γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

https://www.ertnews.gr/

Διαβάστε επίσης