Mε αφορμή την παγκόσμια μέρα ραδιοφώνου η Κοινο_Τοπία πρόβαλε «Μέρες ραδιοφώνου» του Γούντι Άλεν

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία https://www.koinotopia.gr, με αφορμή την παγκόσμια μέρα ραδιοφώνου στις 13 Φεβρουαρίου πρόβαλε στον πολυχώρο της την Κωμωδία «Μέρες ραδιοφώνου» του Γούντι Άλεν. Μετά την προβολή ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή την ταινία που συντόνισε ο Κώστας Νταλιάνης.

Η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, προκρίνοντας την ημερομηνία αυτή κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ ανέφερε: Το ραδιόφωνο είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Ακόμη και στο σημερινό κόσμο των ψηφιακών επικοινωνιών, το ραδιόφωνο φτάνει σε περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα MME. Παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες και ευαισθητοποιεί για σημαντικά θέματα. Και είναι μια προσωπική, διαδραστική πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους, τις ανησυχίες τους και τα παράπονά τους. Το ραδιόφωνο μπορεί να δημιουργήσει μια κοινότητα.

Για τα Ηνωμένα Έθνη, ειδικά για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, το ραδιόφωνο είναι ένας ζωτικής σημαίας τρόπος ενημέρωσης, επανένταξης και ενδυνάμωσης των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο. Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, ας αναγνωρίσουμε τη δύναμη του ραδιοφώνου για την προώθηση του διαλόγου, της ανοχής και της ειρήνης.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου για το 2023 είναι “Ραδιόφωνο και Ειρήνη”, ευαισθητοποιώντας πάνω στον επαγγελματισμό και το διαμεσολαβητικό ρόλο του μέσου για το διάλογο μεταξύ διαφορετικών ομάδων της κοινωνίας, μετριάζοντας τις εντάσεις και αποτρέποντας την κλιμάκωσή τους. Την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου 2023, η UNESCO αναδεικνύει το ανεξάρτητο ραδιόφωνο ως πυλώνα για την πρόληψη των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης.