Σε χαμηλό 17 μηνών και κάτω από τα 50 ευρώ το φυσικό αέριο

Σε χαμηλό 17 μηνών οδηγείται η τιμή του φυσικού αερίου, πέφτοντας κάτω από τα 50 ευρώ. Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο έπεσαν κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες, καθώς βρίσκεται σε ύφεση – προς στιγμήν τουλάχιστον – η τεράστια ενεργειακή κρίση, η οποία έπληξε την Ευρώπη κατά τους προηγούμενους μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% σε σχέση με τον Αύγουστο οπότε και έφτασαν στο ανώτερο σημείο, όταν οι περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας έπληξαν την Ευρώπη με επιπλέον κόστος περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Εκτόξευση πληθωρισμού

 

Τα παραπάνω οδήγησαν σε εκτόξευση του πληθωρισμού και συνεπακόλουθη έκρηξη τιμών, η οποία έλαβε χώρα καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα. Τώρα, η Ευρώπη βλέπει απότομη ανάκαμψη καθώς ο σχετικά ήπιος καιρός, οι προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και οι εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μήνα αναφοράς υποχώρησαν έως και 4,8% στα 49,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί στο Άμστερνταμ. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τα τέλη Αυγούστου 2021.

Η μείωση της τιμής είναι περίπου της τάξης του 35% μέχρι στιγμής φέτος.
Ο ήπιος καιρός

Οι τιμές μπορεί να κινηθούν εκ νέου ανοδικά, εάν υπάρχει παρατεταμένος κρύος καιρός πριν από το τέλος του χειμώνα ή διακοπές στον εφοδιασμό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επίσης, ο ανταγωνισμός με την Ασία για το LNG θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιου τύπου κίνδυνο.
Πάντως, επί του παρόντος, τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης παρέχουν μια σχετική ασφάλεια για την Ευρώπη, κάτι το οποίο δείχνει πως η ήπειρος  μπορεί να τα καταφέρει αυτό τον χειμώνα, αλλά και τον επόμενο.