Στόχος η μεσαία τάξη για την Χαριλάου Τρικούπη

 

Μεσαία τάξη, κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οσο οι εκλογές έρχονται πιο κοντά, τόσο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως οι επόμενες κινήσεις τους στον δρόμο προς την κάλπη δεν πρέπει να είναι πολλές, αλλά πρέπει να είναι έξυπνες.

Τις τελευταίες μέρες έχουν οριοθετήσει το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται: στη μεσαία τάξη, στους κακοπληρωμένους εργαζόμενους, στους χαμηλοσυνταξιούχους και στη νεότερη παραγωγική γενιά.

Με λίγα λόγια, επιδιώκει να πιάσει το νήμα με τα μεσαία και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα που αποτελούσαν διαχρονικά το σημείο εκκίνησης για κάθε εκλογική επιτυχία -τα χαμηλά ποσοστά ξεκίνησαν όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε την εμπιστοσύνη τους.

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα, πέραν του ζητήματος των υποκλοπών, από την Χαριλάου Τρικούπη «ανοίγουν» τα θέματα που αφορούν αυτές ακριβώς τις κοινωνικές ομάδες: οι πλειστηριασμοί και η τροπολογία για επαναφορά του νόμου Κατσέλη, η συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με εκπροσώπους τριτέκνων που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή το πρωί, η κριτική για τον πληθωρισμό, τις αυξήσεις στα τρόφιμα και το ιδιωτικό χρέος, είναι όλα κινήσεις που απευθύνονται σε πολίτες που ψάχνουν για εναλλακτικό πρόγραμμα από αυτό της κυβέρνησης, αλλά δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το εγχείρημα δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, καθώς η πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ όλο και αυξάνεται, συμπιέζοντας τον τρίτο πόλο -ωστόσο, η στρατηγική της «απέναντι όχθης» από τον δικομματισμό θεωρείται πως μπορεί να αποδώσει καρπούς.

Η «λίστα προτεραιοτήτων» για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Στην ίδια προσπάθεια προσέλκυσης του εκλογικού τους ακροατηρίου εντάσσονται και οι κωδικοποιημένες προτεραιότητες που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα προβάλει και την περίοδο των διερευνητικών εντολών, ώστε πάνω σ’ αυτές, εφόσον έχει ισχυρό ποσοστό, να συζητήσει την όποια συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Παρότι η τελική «λίστα» δεν έχει ακόμα λάβει την τελική της μορφή, θεωρείται πως θα περιλαμβάνει την ακύρωση του άρθρου 10 του πρόσφατου νόμου της κυβέρνησης για την δημόσια υγεία, με στόχο την αναμόρφωση του ΕΣΥ, την δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και εκ νέου καταργήσεις διατάξεων του νόμου της ΝΔ που επιτρέπουν «εργοδοτική ασυδοσία» -μαζί με την εφαρμογή του προγράμματος για την κοινωνική κατοικία που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθεσε πριν μήνες στον δημόσιο διάλογο.

Στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, η λίστα αναμένεται επίσης να περιλαμβάνεται η μείωση των φόρων για τους μισθωτούς, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, η μείωση του ορίου των αφορολόγητων γονικών παροχών και την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ρεύματος και των τραπεζών.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1η Ιανουαρίου του 2024 (με εφάπαξ ποσό που ως τότε θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος), την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου με στόχο την ενίσχυση της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς και την χορήγηση νέου ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ