Αλλάζουν τα ταμπελάκια στα σούπερ μάρκετ - Βαριές "καμπάνες" σε 4 αλυσίδες για αισχροκέρδεια

Υπογράφεται σήμερα υπουργική απόφαση για να είναι ευκρινής η τιμή κιλού ή λίτρου

Αλλάζουν τα ταμπελάκια στα προϊόντα που μετέχουν στο καλάθι του νοικοκυριού, ώστε να αντιμετωπιστεί το κόλπο των "σουπερμαρκετάδων", που μειώνουν τις ποσότητες στις συσκευασίες, ώστε να φαίνεται μειωμένη και η τιμή του προϊόντος.

Ετσι υπογράφεται σήμερα υπουργική απόφαση και θα υπάρξει χρονικό περιθώριο ενός μήνα για να αλλάξουν όλα τα ταμπελάκια σε όλα τα σούπερ μάρκετ και να είναι ευκρινής η τιμή κιλού ή λίτρου, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Οι ανακοινώσεις για το «καλάθι της Σαρακοστής» και οι αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» – Τα προϊόντα που προστίθενται

Βαριές "καμπάνες" σε 4 αλυσίδες σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια

Τέλος, όπως είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης, αυστηρά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε σούπερ μάρκετ, μετά από ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς, για παράβαση του νόμου περί αισχροκέρδειας και για διαφορετική τιμή στο ταμπελάκι στο ράφι και στην ταμειακή μηχανή.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός τα πρόστιμα είναι: στον ΑΒ 319.900 ευρώ (που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε σούπερ μάρκετ) ενώ δημοσιοποιήθηκε το όνομα και άλλων αλυσίδων αν και τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα από 50.000 ευρώ διότι είναι υπότροπες. Πρόκειται για την εταιρεία Lidl στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 26.680 ευρώ ενώ πρόστιμο επιβλήθηκε και στην εταιρεία Γαλαξίας 21.387 ευρώ και 9.380 ευρώ στην εταιρεία Κρητικός και υπάρχουν και συστάσεις σε άλλες δυο εταιρείες.

Οι αλυσίδες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν και ανθρώπινα λάθη αλλά δεν δικαιολογούνται πολλά λάθη σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τα πρόστιμα θα λειτουργήσουν παιδαγωγικά. Η παρούσα πολιτική ηγεσία θα πράξει το καθήκον της για τον έλεγχο της αγοράς.

"Τα πρόστιμα, σημείωσε ο υπουργός, δεν σημαίνει ότι κατά κανόνα παραβιάζουν τον νόμο αλλά, όχι σε λίγες περιπτώσεις, υπήρξε παραβίαση του ποσοστού κέρδους σε ένα τμήμα προϊόντων και εντός και εκτός καλαθιού, σε μεγαλύτερο κομμάτι εκτός καλαθιού".

Ο υπουργός κάλεσε τις αλυσίδες λιανεμπορίου να είναι προσεκτικές διότι όπως τόνισε "δεν είμαστε διατεθιμένοι να χαριστούμε, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των καταναλωτών . Οι νόμοι είναι ισχυροί και εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες ενώ σταθερά ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας να είναι πολύ κάτω του μέσου όρου οπότε τα μέτρα λειτουργούν".

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης