ΠΑΣΟΚ: Νέος «νόμος Κατσέλη» για τους πλειστηριασμούς

 

Πώς και γιατί το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ρίχνει το βάρος του αυτές τις μέρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ -όχι μόνο επειδή αποτελεί ένα σημείο κριτικής προς την κυβέρνηση για το οποίο η παράταξη έχει αντιπροτάσεις και ιστορική πια εμπειρία να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης, αλλά γιατί θέματα σαν κι αυτό δείχνουν και τις διαφορές ανάμεσα στην διαχείριση της άτυπης προεκλογικής περιόδου από το κόμμα, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει «η προοδευτική επιλογή μακριά από συμψηφισμούς και συμβιβασμούς».

Σ’ αυτή τη λογική, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε εκ νέου την τροπολογία με την οποία προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τα funds.

Η ρύθμιση που προτείνουν οι πασόκοι βουλευτές είναι βασισμένη στον αντίστοιχο νόμο Κατσέλη του 2010, με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα, αλλά και την προστασία της αγροτικής γης.

Επί της ουσίας, περιλαμβάνει ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η πρόνοια για 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τον ΕΦΚΑ, με “κούρεμα” 30% της οφειλής για τους συνεπείς, αλλά και λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο. Αυτό το πλαίσιο αναλύθηκε χθες από τον Ανδρουλάκη στους εκπροσώπους των δανειοληπτών που είχαν συνάντηση μαζί του στην Βουλή.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες θωρακίζουν τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Εξαιτίας της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, γνωρίζετε το ροκάνισμα του εισοδήματος των πολιτών. Η Κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση», τόνισε στην σχετική δήλωση ο Ανδρουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας το 2010 ψηφίστηκε μόνο από το ΠΑΣΟΚ, μειώθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε οριστικά επί διακυβέρνησης ΝΔ.

Στο δρόμο προς την απλή αναλογική

Με έμφαση σε κινήσεις σαν κι αυτές, ο Ανδρουλάκης δείχνει και το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται στον δρόμο για τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος στην ομιλία του στο Μενίδι, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέλει να εκπροσωπήσει την μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τις νεότερες γενιές, καθώς και τους προοδευτικούς πολίτες εκείνους που διαφωνούν με την νοοτροπία διακυβέρνησης της σημερινής κυβέρνησης, που ήρθε στην επιφάνεια με την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά και της προηγούμενης, θέτοντας ως κύριο χαρακτηριστικό διαφοροποίησης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον σεβασμό στους θεσμούς και την διαφάνεια.

Στο ίδιο ευρύτερο πλαίσιο απεύθυνσης στα μεσαία στρώματα αναμένεται να κινούνται και οι προτεραιότητες που θα τεθούν από το κόμμα ως προγραμματικές θέσεις πάνω στις οποίες θα συζητηθούν οι όποιες μετεκλογικές συνεργασίες, εφόσον το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αρκετά ισχυρό.

«Μεταγραφές; Καλό ταξίδι»

Παράλληλα με την προγραμματική αντιπολίτευση, η οποία θα συνεχιστεί τουλάχιστον για όσο θα είναι ανοιχτή η Βουλή, η ομιλία στο Μενίδι έφερε την απάντηση Ανδρουλάκη και τις μεταγραφές πρώην στελεχών του κόμματος στη ΝΔ.

«Για όσους πήραν απόφαση να γίνουν “χρυσές μεταγραφές αεροδρομίου”, το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι γραφείο εύρεσης εργασίας. Αν θέλουν εργασία στη Νέα Δημοκρατία -όπως έγινε και πριν από μερικά χρόνια προς τον ΣΥΡΙΖΑ-, καλό τους ταξίδι!» ανέφερε ο Ανδρουλάκης, υπενθυμίζοντας εμμέσως πως δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξη έρχεται αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα και καλώντας σε συσπείρωση.

Και αυτό γιατί και στις κεντροαριστερές τάξεις εκτιμούν πως οι τρεις ανακοινώσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ ήταν η αρχή μιας μακράς διαδικασίας, που στόχο έχει την συμπίεση του κεντρώου χώρου και την αύξηση της γαλάζιας επιρροής σ’ αυτόν.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ