Single: Ποιοι τύποι ανθρώπων τα πάνε καλύτερα μόνοι τους;

Γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είσαι μόνος και του να νιώθεις μοναξιά

Το να ζεις μόνος μπορεί να είναι μια τόσο διαφορετική εμπειρία για διαφορετικούς ανθρώπους. Στο ένα άκρο βρίσκονται οι άνθρωποι που δεν θέλουν να είναι single τους και συχνά επενδύουν πολλά στο να γίνουν ζευγάρι.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι «single στην καρδιά» – άνθρωποι για τους οποίους η εργένικη ζωή είναι ο καλύτερος τρόπος ζωής. Αυτοί οι άνθρωποι δεν συμβιβάζονται με το να είναι εργένηδες, αλλά έτσι ανθίζουν περισσότερο σαν άνθρωποι.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο, η Yuthika U. Girme, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser, και δύο συνάδελφοί της εξέτασαν τις σχετικές έρευνες και θεωρίες για να κατανοήσουν το πλαίσιο της εργένικης ζωής που φαίνεται να οδηγεί σε μια επιτυχημένη εμπειρία.

Οι άνθρωποι που ευημερούν όταν είναι single:

Αγαπούν την ελευθερία να επιμελούνται οι ίδιοι τη ζωή τους. Αποφασίζουν τα πάντα μόνοι τους, από τη δομή της καθημερινότητάς τους μέχρι τις μεγάλες επιλογές που μπορεί να τους αλλάξουν τη ζωή.

Χρησιμοποιούν την ελευθερία τους για να ζουν χαρούμενες, ουσιαστικές, ικανοποιητικές και ψυχολογικά πλούσιες ζωές. Ακολουθούν τα ενδιαφέροντα και τα πάθη τους και ζουν αυθεντικές ζωές που τιμούν τις αξίες τους και το ποιοι πραγματικά είναι.

Απολαμβάνουν τη μοναξιά τους. Επειδή αγαπούν το χρόνο που έχουν για τον εαυτό τους αντί να τον φοβούνται, είναι εξαιρετικά απίθανο να νιώσουν μοναξιά. Αντιθέτως, βρίσκουν τη μοναξιά τους ψυχολογικά εμπλουτιστική.

Εκτιμούν την ευκαιρία να αποφασίζουν ποιος θα έχει σημασία γι’ αυτούς. Δεν επαναπαύονται στη συνηθισμένη θέση να βάζουν έναν ερωτικό σύντροφο στο κέντρο της ζωής τους.

Επενδύουν στους φίλους τους και στους άλλους ανθρώπους που έχουν σημασία γι’ αυτούς. Δεν κοιτάζουν δίπλα τους προς τον ερωτικό σύντροφο που μπορεί να βρίσκεται στον ορίζοντα ή να τους περιμένει στο σπίτι.

Επενδύουν στην ζωή τους. Συχνά επιδιώκουν εργασία με νόημα. Ενώ τα ζευγάρια μοιράζονται τα καθήκοντα της καθημερινής ζωής, οι εργένηδες βρίσκουν τρόπο να τα καλύψουν όλα μόνοι τους.

Η Girme και οι συνάδελφοί της ανέφεραν πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την ευτυχισμένη και επιτυχημένη εργένικη ζωή, όπως: Αξίες όπως η ελευθερία, η δημιουργικότητα και η δοκιμή νέων πραγμάτων, καλή κοινωνική υποστήριξη και ποιοτικές φιλίες.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης