Μια μεγάλη τραγωδία αφορμή για αφύπνιση

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Δεν σείστηκε συθέμελα μόνο η γη με τα 7,8 και τα 7,6 ρίχτερ στη νοτιοανατολική Τουρκία και στην βορειοδυτική Συρία, δεν έθαψε κάτω από τα συγκροτήματα των σαθρών πολυκατοικιών δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, δημιουργώντας ένα τεράστιο αριθμό αστέγων και πεινασμένων, κάποιοι αδιόρθωτοι εθνικιστές από τη γείτονα χώρα, είδαν κατασκόπους στα πρόσωπα των Ελλήνων διασωστών κάνοντας σχετικές αναρτήσεις στα social media.

Δεν τους έλειψε αυτές τις τραγικές ώρες η ντροπή, δεν έσκυψαν το κεφάλι μπροστά στο δράμα, που ζουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία. Ο λόγος για τον “πατέρα” της “γαλάζιας πατρίδας” πρώην αρχηγό Ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊτζί* που οσφρίστηκε, ως σύγχρονος Πουαρό, στα πρόσωπα των αγωνιούντων της ελληνικής ομάδας ΕΜΑΚ να σώσουν ζωές μέσα από τα ερείπια με κίνδυνο της ζωής τους ... κατασκόπους.

Όμως ο Εγκέλαδος με την μανία που χτύπησε μια περιοχή, που ζουν 13 εκατομμύρια ψυχές, καιρός να συνετίσει όλους τους υπερφίαλους ηγέτες και ηγετίσκους της Τουρκίας, μια και το imperium του ισχυρού και του άτρωτου, που θέλουν να επιβάλουν με τη βία στις γειτονικές χώρες, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την παραμονή της μεγάλης καταστροφής, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν στρέψει τα πυρά τους εναντίον της Δύσης, με τον Ερντογάν να εκθειάζει τον Πούτιν για την συνέπεια του, κατηγορώντας ταυτόχρονα Ε.Ε. και ΗΠΑ, που δεν του κάνουν την χάρη της υπεροπλίας άνευ όρων, που ζητάει.

Οι πρώτοι που προσέτρεξαν την ώρα της ανάγκης, ήταν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί. Στη Σύνοδο της Ε.Ε. έβαλαν στην κορυφή της ατζέντας την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία, προκειμένου να ανακουφιστούν οι σκληρά πληττόμενοι πολίτες της γειτονικής χώρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τον οποίο επιχειρούν να απαξιώσουν με καθημερινές επιθέσεις οι Τούρκοι αξιωματούχοι, πρωταγωνιστεί σε αυτήν την προσπάθεια και με την ελληνική βοήθεια και με την ευρωπαϊκή, που ετοιμάζεται.

Αυτό που κάνουν οι Τούρκοι, αφήνοντας τους διακινητές να στέλνουν στον θάνατο στα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, τους δυστυχισμένους μετανάστες, για να το εργαλειοποιήσει στη συνέχεια ως επιχείρημα η Άγκυρα κατηγορώντας την Ελλάδα, δεν το κάνουν οι γείτονές τους, που συνδράμουν με κάθε μέσο, για να σώσουν και να ανακουφίσουν τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό.

Ευχή όλων, Ελλήνων και Τούρκων, που είδαν με τα μάτια τους τι σημαίνει αληθινή αλληλεγγύη, όχι αυτή που χρησιμοποιούν κατά κόρον χωρίς να την πιστεύουν οι κάθε λογής πολιτικάντηδες, αποτελεί την πεμπτουσία της καλής γειτονίας, με την πραγματική της έννοια και αξία.

Ορισμένοι στην Τουρκία, που έχουν αποδεχθεί το αντιδυτικό παραλήρημα του Ερντογάν, θα δουν τώρα πόση σημασία έχει η προσέγγιση χώρας τους στην Ευρώπη, αντί των αναζητήσεων ανάμεσα στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν και στην νέο-τσαρική, επιθετική Ρωσία του Πούτιν, που συνεχίζει εδώ και ένα χρόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Αυτή η ανείπωτη τραγωδία, είναι καιρός να συνετήσει τους κάθε λογής πολεμόχαρους, που εύκολα χθες ζητούσαν από τους νέους της χώρας να γίνουν μάρτυρες δηλ. να πεθάνουν για να ικανοποιήσουν τα νέο-οθωμανικά όνειρα του αυταρχικού ηγέτη τους, που έχει φυλακίσει, δημοσιογράφους, δικαστές ,στρατιωτικούς, πολιτικούς, με έωλα επιχειρήματα και αποφάσεις των πιστών στο καθεστώς του, αλλά επίορκων λειτουργών της δικαιοσύνης.

Η άλωση του κράτους δικαίου, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι μονομανίες ενός αυταρχικού ηγέτη, είναι ανάγκη να αφυπνίσουν όσους στην Τουρκία θέλουν να προοδεύσουν και να ζήσουν ειρηνικά, υιοθετώντας τον δυτικό φιλειρηνικό τρόπο ζωής και όχι τα θεοκρατικά και δικτατορικά καθεστώτα άλλων χωρών...

Διαβάστε επίσης