Σαρωτικό… ρεκτιφιέ από ιδιώτες στο παραπαίον σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας: Έρχεται και ανακαίνιση σταθμών

Το πράσινο φως για το πρώτο από τα τρία έργα ανάταξης και συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών άναψε η Διυπουργική Επιτροπή Εργων ΣΔΙΤ.

Η αρχή θα γίνει με τη βόρεια Ελλάδα, το δίκτυο της οποίας αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες αστοχίες και προβλήματα. Η «Ανάταξη, Αναβάθμιση και Συντήρηση του Σιδηροδρομικού Άξονα Βορείου Ελλάδος», θα έχει κατασκευαστικό κόστος 171,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και κόστος επένδυσης 220 εκατ. ευρώ με χρηματοδοτική συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 80 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται 2,5 χρόνια κατασκευαστική περίοδος και 17,5 χρόνια περίοδος λειτουργίας και συντήρησης.

Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα χρόνια ο ΟΣΕ θα πρέπει να συνεχίσει να καταφεύγει σε «πυροσβεστικές» λύσεις με κατά τόπους εργολαβίες για τις επεμβάσεις στο δίκτυο, οι οποίες εκτός του κόστους αφορούν αποκλειστικά σε παρεμβάσεις συντήρησης, την ώρα που ολόκληρα τμήματα του δικτύου εκτιμάται ότι χρειάζονται πλήρη ανάταξη. Οπως έχει αναφέρει πολλές φορές το «ethnos.gr» σε ρεπορτάζ του, το σιδηροδρομικό δίκτυο βρίσκεται εδώ και χρόνια στα όριά του, κάτι που αποδείχτηκε για άλλη μια φορά στην πρόσφατη κακοκαιρία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο σιδηρόδρομος ουσιαστικά υπολειτούργησε.

Το έργο της ανάταξης αναμένεται να βελτιστοποιήσει τη συντήρηση και την ποιότητα του σιδηροδρομικού δικτύου και επομένως των υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό με αύξηση του επιπέδου ασφάλειας και αξιοπιστία των δρομολογίων δεδομένου ότι η υφιστάμενη κατάσταση του δικτύου αναγκάζει σε βραδυπορίες σε αρκετά σημεία κρατώντας πίσω τον σιδηρόδρομο, ο οποίος υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να μετατραπεί σε ανταγωνιστικό μέσο.

Παράλληλα, αναμένεται να τονώσει σημαντικά τις σιδηροδρομικές μεταφορές καθώς αυξάνεται η διαθεσιμότητα και η διαλειτουργικότητα με τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους ώστε να ενισχυθούν οι διασυνοριακές συνδέσεις. Αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των εσόδων του Οργανισμού και η μείωση της εξάρτησης από την κρατική ενίσχυση που λαμβάνει ως διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε συνολικό μήκος γραμμών 481,76km και συγκεκριμένα από :

Σ.Σ. Στρυμώνα έως Σ.Σ. Αλεξανδρούπολης
Σ.Σ. Πλατέως έως Σ.Σ. Ν. Καύκασος
Μεσονήσι έως Σ.Σ. Φλώρινας.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανακαίνιση κτιρίων επιβατών σε 20 σταθμούς.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω έργο της ανάταξης και συντήρησης αναμένεται εδώ και χρόνια καθώς έως και σήμερα υπολογίζεται ότι ο ΟΣΕ είναι σε θέση να δαπανήσει μόλις το 1/10 των απαιτούμενων πόρων για την ετήσια συντήρηση του δικτύου, δηλαδή περίπου 5 εκατομμύρια το χρόνο αντί για 45.

Συνολικά το έργο ΣΔΙΤ της ανάταξης για όλο το δίκτυο εκτιμάται ότι θα έχει προυπολογισμό περίπου 1,2 δισεκ. Ευρώ και έχει διαχωριστεί γεωγραφικά σε τρία τμήματα. Εκτός του τμήματος της Βόρειας Ελλάδας που είναι έως τώρα το μόνο που έχει εγκριθεί και θα προχωρήσει, περιλαμβάνει άλλα δύο τμήματα, τα οποία αφορούν το δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας και το δίκτυο της Πελοποννήσου. Ειδικά το δεύτερο επειδή περιλαμβανει νεώτερα έργα, εμφανίζει κυρίως ανάγκες συντήρησης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα χρειαστούν καθόλου έργα ανάταξης. Αρχικός στόχος ήταν εντός του α΄τριμήνου του 2023 να είχε οριστεί ανάδοχος, κάτι το οποίο πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αφού το έργο βρισκόταν σε φάση «ωρίμανσης» εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια.

«Ακόμη μια δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα. Άλλα δύο cluster έργων ΣΔΙΤ ξεκινά σήμερα, δημιουργώντας υποδομές μακράς πνοής με σημαντικά οφέλη για τους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας και την Κρήτης» επεσήμανε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σχολιάζοντας τα έργα.

Προσέθεσε ότι «με την ανάταξη του σιδηροδρομικού άξονα Βόρειας Ελλάδας, κάνουμε ακόμη ένα βήμα, ώστε να φέρουμε το τρένο στην πρώτη θέση των μεταφορικών επιλογών του πολίτη και των επιχειρήσεων. Μαζί με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΣΕ και τον εκσυγχρονισμό του τροχαίου υλικού, καθιστούμε τον σιδηρόδρομο ένα πραγματικά ανταγωνιστικό μέσο, με ενίσχυση των διασυνοριακών συνδέσεων και ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων. Ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα, πλέον εκσυγχρονίζεται και οι μεταφορές γυρίζουν σελίδα».

πηγή