Επιληψία: Οι φοβίες που κυριαρχούν στους πάσχοντες

 

Φως στη σύνδεση της επιληψίας σε ενήλικες με την αγοραφοβία ρίχνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Epilepsy Research, αναδεικνύοντας έναν επιβαρυντικό παράγοντα για τους ασθενείς. Σύμφωνα με την επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης, Δρ Heidi Munger Clary, η φοβία πως κάτι θα συμβεί κατά την παρουσία σε δημόσιο χώρο μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την παρακολούθηση της υγείας των ασθενών που θα αναβάλουν τη μετάβαση στον θεράποντα.

«Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρά συμπτώματα φοβιών και αγοραφοβίας […] που, όπως και τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ήταν ανεξάρτητα από την χαμηλή ποιότητα ζωής, σε αντίθεση ωστόσο με τα συμπτώματα αγχώδους διαταραχής» ανέφερε η Δρ Munger Clary, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στη Νέα Υόρκη και συμπλήρωσε ότι τα συμπτώματα της αγοραφοβίας δεν συμπίπτουν πλήρως με τα αυτά του γενικευμένου άγχους ή της κατάθλιψης που συχνά εντοπίζονται κατά τις γενικές εξετάσεις ρουτίνας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα ευρήματα μέσα από τα στοιχεία ενός ετερογενούς πληθυσμιακού δείγματος 420 ενηλίκων 18 έως 75 ετών με επιληψία από μια βάση νευροψυχολογικών δεδομένων, η νευροψυχολογική εικόνα των οποίων παρακολουθήθηκε για διάστημα 14 ετών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia.

«Οι πάροχοι υγείας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ισχυρότερων μεθόδων προσδιορισμού συμπτωμάτων ώστε να εντοπίσουν και να βοηθήσουν καλύτερα αυτούς τους ασθενείς. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, δεδομένων κάποιων ακόμα βασικών ευρημάτων της μελέτης που δείχνουν ότι άνθρωποι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου όπως και μη Καυκάσιοι είχαν περισσότερες πιθανότητες σοβαρών φοβικών/αγοραφοβικών συμπτωμάτων» σχολίασε η Δρ Munger Clary.

Η μελέτη προτείνει την ανάγκη διενέργειας περισσότερων και εμβριθέστερων ερευνών στο μέλλον, ώστε να αναπτυχθεί πιο ολοκληρωμένος έλεγχος για τους συγκεκριμένους τύπους ψυχιατρικών διαταραχών στην επιληψία, δήλωσε ο Munger Clary.

ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης