Νέος ισχυρότατος σεισμός 7,5 R στην Τουρκία -Στους 912 οι νεκροί από τα 7,8 Ρίχτερ - Κατέρρευσαν 2.800 κτίρια

Σχεδόν 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία

Νέος, ισχυρότατος σεισμός, μεγέθους 7,5 βαθμών έπληξε το κεντρικό τμήμα της Τουρκίας, κοντά στο Γκαζιαντέπ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που έπληξε τη χώρα έφτασε τους 912, ενώ οι τραυματίες είναι 5.383.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470.

Παράλληλα, εξίσου εφιαλτικά είναι τα νούμερα και για τη Συρία καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 320 άνθρωποι λόγω του σεισμού και οι τραυματίες είναι πάνω από 1.000.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν δήλωσε για τον «μεγαλύτερο σεισμό που έχει δει η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα» πως «Μέχρι στιγμής, 912 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 5.385 πολίτες έχουν τραυματιστεί. Στις επαρχίες μας όπου ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές, οι δραστηριότητες εντοπισμού και διάσωσης των πολιτών μας που παγιδεύτηκαν κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν συνεχίζονται αδιάκοπα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470. Ο αριθμός των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι 2.818. Η χώρα μας έχει επίσης αρχίσει να δημιουργεί επαφές για διεθνή βοήθεια. Εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχουμε λάβει προσφορές βοήθειας από 45 χώρες.

Τα άτομα και οι οργανώσεις που θα ζητήσουν βοήθεια θα πρέπει να ενεργούν σε συντονισμό με την AFAD. Η βοήθεια πέραν αυτού οδηγεί σε χάος και η επίτευξη του στόχου καθίσταται δύσκολη. Σήμερα είναι η μέρα που 85 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν μια καρδιά και ένας καρπός».

 

 


 

 

 

Κατέρρευσαν πολυκατοικίες
 

Οι απολογισμοί αυτοί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ. Στην Ισκέντερουν και στην Αντιγιαμάν, υποχώρησαν δημόσια νοσοκομεία

«Η αδελφή μου και τα τρία της παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Όπως και ο σύζυγός της, ο πεθερός της και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας είναι κάτω από τα ερείπια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουχιτίν Ορακτζέ, παρακολουθώντας την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μπροστά σε πολυκατοικία που μετατράπηκε σε άμορφη μάζα στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ. «Η αδελφή της είναι ακόμη παγιδευμένη στα συντρίμμια», είπε γυναίκα δείχνοντας άλλη μια που έκλαιγε απαρηγόρητη. 

Ο σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τις δύο χώρες έπιασε στον «ύπνο» τους πολίτες με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Λίβανο. 

Σύμφωνα με το «CNN Turk», ο σεισμός ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Τουρκίας.

 

 

 

Έκκληση για διεθνή βοήθεια
 

«Όλες οι ομάδες μας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού στο τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα με αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία, ανακοίνωσε πως στέλνει αμέσως 370 εξειδικευμένα μέλη συνεργείων έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με το Anadolu.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η ΕΕ συνολικά, το Ισραήλ προσφέρθηκαν αμέσως να στείλουν επίσης βοήθεια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Γκαζιάντεπ συνέστησε στους κατοίκους να μείνουν έξω, μέχρι νεοτέρας, παρά το κρύο. Ενώ ο επικεφαλής του Diyanet, του τουρκικού δημόσιου οργανισμού που είναι αρμόδιος για ζητήματα θρησκευτικής λατρείας, σημείωσε πως όσοι πολίτες το χρειάζονται μπορούν να βρουν καταφύγια μέσα σε τζαμιά.

 

Διαβάστε επίσης