Κακοκαιρία "Μπάρμπαρα" - Αχαΐα: Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στο επαρχιακό δίκτυο Καλαβρύτων - Μόνο με αλυσίδες οχήματα και λεωφορεία

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνονται οι παρακάτω αποφάσεις Διευθύνσεων Αστυνομίας για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και ειδικότερα για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση του κοινού, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων αποφασίζεται:

Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας:

1. Η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων που κινούνται:

- σε όλο το οδικό δίκτυο περιοχής ΑΤ Καλαβρύτων,

- Στην ΕΟ Πούντα – Καλαβρύτων από 8,2Χ/Θ και άνω

- Στην ΕΟ Αιγίου – Καλαβρύτων (μέσω Πτέρης) από την 9,2 Χ/Θ και άνωεξαιρουμένων των οχημάτων οδικής βοήθειας, των φορτηγών που μεταφέρουν αλάτι και των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης.

2. Η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων και λεωφορείων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες στο ανωτέρω οδικό δίκτυο.

Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας:

1.Ο υποχρεωτικός εφοδιασμός των οχημάτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, προδιαγραφών σύμφωνων με το άρθρο 2 της ανωτέρω υπό στοιχ. 2 Υπουργικής Απόφασης, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά, από ώρα 12:00΄ της σήμερον 05/02/2023 και μέχρι νεοτέρας, στο τμήμα της Επαρχ. Οδού Καλλιθέας – Προυσού, από το 14ο χλμ (θέση Αγ. Παρασκευή ), έως το 18ο χλμ (θέση Αραποκέφαλα), όρια με Νομό Ευρυτανίας.

2. Α. Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα. Β. Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της 2 Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη(ΟΕΕ/ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

3. Ο έλεγχος ύπαρξης κατάλληλων αντιολισθητικών μέσων διενεργείται με οπτικό έλεγχο από τις ελεγκτικές Αρχές.

4. Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πραγματοποιείται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δε δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία, λαμβανομένων από τους οδηγούς όλων των απαραίτητων μέτρων σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).

Παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. «hellenicpolice.gr», υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα – διακοπές κυκλοφορίας – χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.