Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Ξέμειναν από αντιολισθητικές αλυσίδες και χιονοκουβέρτες τα καταστήματα

Ουρές σχηματίζουν από το πρωί οι οδηγοί στα καταστήματα με είδη αυτοκινήτου προκειμένου να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες ενόψει του επερχόμενου χιονιά που θα επιφέρει στη χώρα η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία, όσοι οδηγοί κινηθούν στους δρόμους της Αττικής τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά αντιολισθιτικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες ειδάλλως θα επιβάλλεται πρόστιμο 80 ευρώ.

 

Για αυτό το λόγο, η Τροχαία από σήμερα έχει στήσει μπλόκα σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου και ενημερώνει τους οδηγούς, ενώ από αύριο θα πραγματοποιεί ελέγχους.

Την ίδια ώρα, τα ράφια των καταστημάτων με αντιολισθιτικές αλυσίδες και των βενζινάδικων αδειάζουν ενώ ήδη καταγράφονται ελλείψεις σε αλυσίδες και χιονοκουβέρτες για συγκεκριμένα μεγέθη ελαστικών.

Η οδηγία του υπουργείου Μεταφορών & το πρόστιμο

Βάσει πρόσφατης απόφασηςτου υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμάσμενοι.

 

Ως εκ τούτου, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο.

Όταν σε μία περιοχή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ή η Αστυνομία εκδίδει ανακοινώσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα ή χιονοπτώσεις, θα πρέπει οι οδηγοί που κινούνται προς το συγκεκριμένο μέρος να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες υποχρεωτικά, διευκρίνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ανδρής στη ΕΡΤ.

Στην περίπτωση που κάποιος οδηγός ελεγχθεί και δεν φέρει αλυσίδες, το πρόστιμο που θα του καταβληθεί είναι 80 ευρώ.