Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου: Ακύρωση της προγραμματισμένης δημοπρασίας του πρώην «409» Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Πάτρας

Δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι το θέμα του 409 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ενημέρωσε το Σώμα, για τη πρόσφατη συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς στο Δημαρχείο, μετέφερε την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη για απαίτηση ακύρωσης της προγραμματισμένης δημοπρασίας του Νοσοκομείου και κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα:

«Στις 22 Φεβρουαρίου 2023, το πρώην «409» Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πόλης μας, βγαίνει σε ηλεκτρονική δημοπρασία από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑ ΑΠΕΔ), για μακρόχρονη μίσθωση πενήντα (50) χρόνων, με δυνατότητα παράτασης για άλλα είκοσι (20). Η μίσθωση γίνεται αποκλειστικά για εμπορική – επαγγελματική χρήση.

Το συγκεκριμένο κτίριο, μέχρι τον Απρίλη του 2017 και για διάστημα άνω των τριάντα (30) χρόνων, στέγαζε κλινικές του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» (Οφθαλμολογική, Ουρολογική και ΩΡΛ, καθώς και τη Μαιευτική – Γυναικολογική και την Εντατική Νεογνών του «Καραμανδανείου» Νοσοκομείου Παίδων).

Η πόλης της Πάτρας, έχει ανάγκη από σοβαρή ενίσχυση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με ουσιαστική αναβάθμιση των Νοσοκομείων, καθώς και λειτουργία σύγχρονων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, πράγμα που θα αναβάθμιζε ουσιαστικά την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πόλη μας.

Οι κτιριακές υποδομές του «409» Στρατιωτικού Νοσοκομείου, πρέπει να αξιοποιηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα τους. Μπορούν να συμβάλλουν στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πατραϊκού λαού, καθώς και των αναγκών του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ικανοποιείται και η επιθυμία του διαθέτη του ακινήτου προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, μαζί με το σύνολο των φορέων της πόλης μας, το Σύλλογο Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. Αχαΐας και την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), καλούν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην πραγματοποιηθεί η δημοπρασία του «409» Στρατιωτικού Νοσοκομείου στις 22/2/2023 από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων και συνεπώς να μην παραχωρηθεί το κτίριο σε ιδιώτες επενδυτές.

Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησης του χώρου για τις υγειονομικές ανάγκες της πόλης μας, της ευρύτερης περιοχής και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων – Σωμάτων Ασφαλείας και των οικογενειών τους».