Γιατί είμαστε με τους απεργούς της τέχνης

ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΚΑΝΔΑΜΗ*

Αν ο Λεωνίδας Καβάκος, ο παγκοσμίου κύρους Έλληνας βιολονίστας της κλασικής μουσικής και διευθυντής ορχήστρας, με σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο και το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον, αποφάσιζε να διακόψει προσωρινά την τεράστια καριέρα του για να διδάξει σε ένα μουσικό σχολείο της χώρας μας, σύμφωνα με το ΠΔ 85/2022 θα αναγνωριζόταν ως απόφοιτος Λυκείου !!!

 Οι σπουδές του, που αποκορύφωσαν το ταλέντο και την καριέρα του, ουδεμία σημασία έχουν για την ελληνική Κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας που έλαβε την πρωτοβουλία για την σύνταξη του πιο πάνω προεδρικού διατάγματος.

Το εν λόγω διάταγμακαταπατά ανερυθρίαστα το άρθρο 16 παρ. 7 του Συντάγματος που ορίζει ότι «H επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Kράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.».

Δηλαδή παρότι οι σχολές δραματικής τέχνης, χορού, κινηματογράφου-τηλεόρασης είναι τριετούς φοίτησης και οι σπουδές σε ωδεία πολυετείς, η εθελοτυφλούσα κυβέρνηση δεν βρίσκει κανένα λόγο για να αναγνωρίσει σε ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, φωτογράφους, μουσικούς και σε άλλους αποφοίτους των πιο πάνω σχολών, αυτό που το σύνταγμα κατοχυρώνει, δηλαδή την δίκαιη αναγνώριση και ειδική μεταχείριση της ανωτέρας εκπαίδευσης τους και των εξ αυτής δικαιωμάτων τους.

Ταυτόχρονα η ουσιαστική κατάταξη των ανωτέρω πτυχιούχων στο Επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μαζί δηλαδή με τους πτυχιούχους μεταλυκειακού έτους των Επαγγελματικών Λυκείων, δηλαδή 11μηνης άσκησης και των Ι.Ε.Κ. διετούς φοίτησης, δείχνει πως το Υπουργείο Παιδείας, απαξιώνει τους τίτλους σπουδών που οι σχολές δραματικής τέχνης, χορού, κινηματογράφου-τηλεόρασης και τα ωδεία χορηγούν.

Προφανώς, η έγνοια της κ. Κεραμέως εξαντλείται στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων τριετών σχολών από εργαστήρια ελευθέρων σπουδών που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, με σπουδές δινεργηθείσες εν μέρει ή εν όλω στην Ελλάδα, όπως το δρόμο αυτό δείχνει και η απόφαση 998/2021 του ΣτΕ, που παραπέμπει το ζήτημα στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου μας.

Όμως, το ΠΑΣΟΚ με αδιαπραγμάτευτο τρόπο ανέδειξε πως καλλιτέχνες μας δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά σοβαροί επαγγελματίες με στέρεες σπουδές, που χρειάζονται αντίστοιχη των προσόντων τους επαγγελματική κατοχύρωση.

Γι’ αυτό και συμπαριστάμεθα απόλυτα στην δίκαιη απεργία των καλλιτεχνών μας, ζητώντας -μεταξύ άλλων- και το αυτονόητο.

Την ορθή αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους και την κατάργηση -τώρα- του ΠΔ 85/2022.

 

*Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Διδάκτωρ Νομικής, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης