Ανδρέας Κατσανιώτης: «Στην Ελλάδα που αλλάζει, να καταστήσουμε την Πάτρα πόλο έλξης στην εκπαίδευση και την έρευνα»

Με την ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών.

Στην υπεραξία που προσδίδει το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Αχαΐα ως εκπαιδευτικός πυρήνας εστίασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αχαΐας, Ανδρέας Κατσανιώτης, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου, το απόγευμα της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023, με την ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών. 

Ο κ. Κατσανιώτης, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στην Ιερή Τριάδα των Προστατών των Γραμμάτων ως παράδειγμα ολοκληρωμένης ψυχοπνευματικής παιδείας και αριστείας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, μόνο ακολουθώντας την «οδό» της αριστείας και το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών θα πετύχει την μεγάλη αναβάθμιση του εκπαιδευτικού της συστήματος και την εκπαίδευση νέων με υψηλές ικανότητες, αλλά και υψηλού επιπέδου αρετές. 

«Γνωρίζετε τη μεγάλη σημασία που αποδίδω στο Πανεπιστήμιο, τη στήριξη και τις προσπάθειες να το κάνουμε ακόμα μεγαλύτερο και πιο ισχυρό. Γνωρίζετε, επίσης, την έμφαση που αποδίδω στην έρευνα και τη βαθιά πίστη που έχω ότι η Πάτρα μπορεί να καταστεί εθνικός πόλος καινοτομίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσανιώτης, επισημαίνοντας πως το όραμα του εθνικού πόλου καινοτομίας θα γίνει πράξη από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα, ενώ πρόσθεσε πως η Πάτρα μπορεί να καταστεί πανελλαδικό παράδειγμα «brain gain».

«Σε αυτή την πόλη έρχονται κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές που προσφέρουν στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην ζωή και την ανάπτυξη της περιοχής. Υπάρχουν όμως και χιλιάδες που αποφοιτούν και φεύγουν, προσφέροντας τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή και του εξωτερικού. Ας σκεφτούμε ότι αν μπορούσαμε να συγκρατούμε ένα μόνο μέρος των αποφοίτων, τότε θα μεγαλώναμε την Πάτρα. Θα την μετατρέπαμε σε ισχυρό εθνικό κέντρο ανάπτυξης και σε μία πόλη διαρκούς προόδου, που θα μπολιάζεται διαρκώς με νέο αίμα και νέες ιδέες» τόνισε.

panepistimio_3_dimas.jpg

Ακόμα, παραθέτοντας τη συμβολή που μπορεί να έχει προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε ότι ο ίδιος μπορεί να συμβάλλει, προωθώντας το «προφίλ» εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου και της πόλης, σε επιστημονικούς και οικονομικούς παράγοντες της ομογένειας, αλλά και ξένους. 

Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί η υλοποίηση δράσεων όπως το πρόγραμμα υποδοχής και υποστήριξης ψηφιακών νομάδων, η δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου τεχνολογικής ανάπτυξης στον χώρο του ΚΕΤΧ προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής με την εφαρμογή μεθόδων ευφυούς γεωργίας.

«Στην Ελλάδα που αλλάζει, στην Ελλάδα που επιλέγουν να έρχονται επενδύσεις της Microsoft και της Amazon οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε το ευνοϊκό έδαφος που έχει διαμορφωθεί και να καταστήσουμε την Πάτρα, πόλο έλξης στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που θα συνεισφέρει τεράστια οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και κυρίως, θα προσδώσει έναν σύγχρονο και ισχυρό παραγωγικό χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε ο κ. Κατσανιώτης.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Κατσανιώτης όμως και στον πρώην Υπουργό και πρώην Έλληνα Επίτροπο της Κομισιόν, Σταύρο Δήμα, ο οποίος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. «Για όλους εμάς τους Αχαιούς, αποτελεί τιμή να κοσμεί ο Σταύρος Δήμας με την παρουσία του το Πανεπιστήμιό μας. Πρόκειται για έναν πολιτικό της Ελλάδας και της Ευρώπης, που τιμήθηκε με ιδιαίτερες διακρίσεις, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της Προστασίας του Περιβάλλοντος και έναν άνθρωπο που εκτιμά η Ελληνική κοινωνία και σέβεται η διεθνής κοινότητα» τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Κατσανιώτης, το απόγευμα της Δευτέρας έδωσε επίσης το παρών στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ευχόμενος στη Διοίκηση, τους εργαζομένους και το σύνολο των μελών και φοιτητών του ακαδημαϊκού ιδρύματος, μία καλή και παραγωγική χρονιά.

 

Διαβάστε επίσης