Μακιγιάζ: Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στα μάτια και πώς θα τα αποφύγουμε

Τα οφθαλμικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν

Όσο κι αν οι τάσεις του μακιγιάζ και μαζί τους τα καλλυντικά προϊόντα έχουν εξελιχθεί και βελτιωθεί, τα προβλήματα στα μάτια που μπορεί να προκύψουν μετά την εφαρμογή του μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την υγεία τους.

Υγεία των ματιών: Προβλήματα που σχετίζονται με το μακιγιάζ

Τα οφθαλμικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω του μακιγιάζ περιλαμβάνουν:

Γδαρμένος κερατοειδής

Ο γδαρμένος κερατοειδής προκύπτει όταν κατά λάθος καταστρέφετε το εξωτερικό στρώμα του ματιού σας (τον κερατοειδή) ενώ εφαρμόζετε μάσκαρα ή eyeliner.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να μολύνει σοβαρά το μάτι και να οδηγήσει σε μια πληγή γνωστή ως έλκος κερατοειδούς.

Ιογενής ή βακτηριακή επιπεφυκίτιδα

Όταν το μακιγιάζ ή άλλα προϊόντα ομορφιάς όπως κρέμες, λοσιόν, eye liner, μάσκαρα έρχονται σε επαφή με το μάτι, ο επιπεφυκότας, η επίστρωση που προστατεύει τον βολβό του ματιού, αποκτά φλεγμονή, τα αγγεία διαστέλλονται και το μάτι κοκκινίζει.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ερεθιστικά ή χημικά συστατικά των καλλυντικών προϊόντων που είναι τοξικά για τα μάτια.

Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην έκθεση στα βακτήρια που τα ίδια τα προϊόντα έχουν ή όταν γίνεται κοινή χρήση αυτών.

Κριθαράκι

Το κριθαράκι είναι ένα επώδυνο κόκκινο εξόγκωμα που αναπτύσσεται κάτω από το βλέφαρο ή στη βάση των βλεφαρίδων.

Οι πιο συχνές αιτίες δημιουργίας του εξαιτίας του μακιγιάζ είναι εάν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι παλιά ή εάν δεν το αφαιρούμε και δεν καθαρίζουμε σωστά τα μάτια μας.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι χημικές ουσίες και άλλα συστατικά που υπάρχουν σε καλλυντικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Για παράδειγμα, μπορεί να προκληθεί αλλεργική επιπεφυκίτιδα με συμπτώματα κνησμού και ερεθισμού των ματιών.

Τρόποι για να αποφύγετε προβλήματα στα μάτια σας εξαιτίας του μακιγιάζ

Μην μοιράζεστε ποτέ τα προϊόντα μακιγιάζ των ματιών σας, διότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν εστία μικροβίων και κατ’ επέκταση μολύνσεων.
Πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε παλιό προϊόν, φροντίστε να διαβάσετε την ημερομηνία λήξης του.
Αποφύγετε την εφαρμογή προϊόντων μακιγιάζ ματιών κοντά στο περιθώριο των βλεφάρων.
Αποθηκεύστε τα καλλυντικά σας σε δροσερό και ξηρό μέρος. Η θερμότητα και η υγρασία προάγουν την ανάπτυξη μικροβίων μειώνοντας τη διάρκεια ζωής τους.
Πετάξτε τα παλιά ή ληγμένα προϊόντα καθώς μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων όταν βάφεστε με αυτά.
Αντικαταστήστε τα προϊόντα μακιγιάζ των ματιών με καινούρια μετά από τυχόν μόλυνση.
Καθαρίζετε τακτικά όλα τα εργαλεία μακιγιάζ. Τα πινέλα ματιών μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια που αυξάνουν τον κίνδυνο μολύνσεων.
Στο τέλος της ημέρας, καθαρίστε καλά το πρόσωπό σας, αφαιρώντας σχολαστικά το μακιγιάζ σας.
Αποφύγετε τη χρήση φθηνών καλλυντικών προϊόντων που περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες ή συστατικά. Επιλέξτε αντ’ αυτού προϊόντα που δεν περιέχουν μέταλλα και είναι υποαλλεργικά.

 

VITA.GR

Διαβάστε επίσης