Κλασική φασολάδα

Υλικά για 4 άτομα

½ κιλό φασόλια μέτρια
2 καρότα
3 κλωνάρια σέλινο
2 κρεμμύδια ξερά
1 κ.σ. πελτέ
1 ντοματάκι κονκασέ
1 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι-Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε από βραδύς τα φασόλια να μουλιάσουν στο νερό.
Την άλλη μέρα τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βράζουμε.
Πετάμε το νερό της πρώτης βράσης και τα ξαναβάζουμε σε παγωμένο νερό μαζί με το ένα κρεμμύδι, όπου και τα βράζουμε έως ότου να είναι έτοιμα.
Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη και τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα καρότα σε ροδέλες και τον πελτέ και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
Αφού καραμελώσουν, ρίχνουμε το ντοματάκι (εγώ το περνώ πρώτα από το μπλέντερ). Αφού πάρει βράση η σάλτσα μας, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σέλινο.
Στη συνέχεια σουρώνουμε τα φασόλια μας, αλλά κρατάμε το ζουμί και το προσθέτουμε στη σάλτσα. Παίρνουμε με την κουτάλα της σούπας 2-3 κουτάλες με ζουμί και τις προσθέτουμε στο φαγητό μας, ανάλογα πόσο ζουμερά τα θέλουμε (εγώ δεν τα θέλω σούπα, τα θέλω με ζουμί αλλά όχι πολύ, οπότε βάζω 2 κουτάλες μεγάλες. Όταν τα φασόλια μπουν στην ντομάτα σφίγγουν πάλι. Οπότε τα βράζω με τη σάλτσα μου μέχρι να μαλακώσουν).
Τα σερβίρουμε με σπασμένο κρεμμύδι, ελιές, λακέρδα, ψημένη ντομάτα και τουρσιά. Το προζυμένιο ψωμί απαραίτητη προϋπόθεση.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης