Ερυθρός Σταυρός: Ο πλανήτης παραμένει «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για την επόμενη πανδημία

«Επικίνδυνα απροετοίμαστο» κρίνει τον πλανήτη, ο Ερυθρός Σταυρός μπροστά στην πιθανότητα ξεσπάσματος μίας νέας πανδημίας.

Επισημαίνει πως παρά τις αδυναμίες που αποκαλύφθηκαν τα τρία χρόνια της Covid – 19, εξακολουθούν να υπάρχουν «σοβαρές ελλείψεις» ισχυρών συστημάτων πρόληψης και προετοιμασίας.

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) εκτιμά πως η εμπιστοσύνη, η ισότητα και η τοπική δράση πρέπει να είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους να οικοδομηθεί η προετοιμασία για την επόμενη κρίση.

Ο ανθρωπιστικός οργανισμός τονίζει πως οι κυβερνήσεις των χωρών δεν είναι περισσότερο προετοιμασμένες σήμερα, απ’ ό,τι ήταν το 2019, όταν ξέσπασε η Covid-19 στην Κίνα, και υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος να έρθουν αντιμέτωπες με δύο κρίσεις ταυτόχρονα είναι μεγάλος.

Συνεπώς ο Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει την αύξηση των φυσικών καταστροφών που συνδέονται με το κλίμα και τα κύματα επιδημιών κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, μεταξύ των οποίων η Covid-19 δεν είναι παρά μόνο ένα παράδειγμα.

 

«Η πανδημία της Covid-19 θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για να προετοιμαστεί η διεθνής κοινότητα από τώρα για την επόμενη υγειονομική κρίση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του IFRC Τζάγκαν Τσαπαγκάιν.

«Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι άμεση και εάν η εμπειρία της Covid-19 δεν επιταχύνει τις προετοιμασίες, τι θα μπορούσε να το κάνει;», διερωτήθηκε.