Εκλογές: Επιχείρηση «ανανέωση» στα ψηφοδέλτια της ΝΔ - Τα "σχέδια" για Αχαΐα-Αιτωλοακαρνανία

 

 

Υποψήφιοι κοντά στα 40, γυναίκες, αλλά και πρόσωπα με θετικό αποτύπωμα στις κοινωνίες, αναμένεται να διεκδικήσουν περισσότερες θέσεις στις λίστες για τις εθνικές κάλπες

Με περισσότερους υποψηφίους… λίγο πάνω-λίγο κάτω από την ηλικία των 40, περισσότερες γυναίκες, καθώς και πρόσωπα που έχουν αποτύπωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (συνεπώς μπορεί να «κουβαλούν» και προσωπικές ψήφους), σε επιμελητήρια και στην αγορά επιχειρεί η ΝΔ να παρουσιάσει ανανεωμένα ψηφοδέλτια για τις εθνικές κάλπες. Ο 35χρονος γραμματέας της παράταξης Παύλος Μαρινάκης έριχνε εδώ και μήνες το βάρος στην επιχείρηση «πνοή» στο κόμμα, σε συνεννόηση με τον εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκο, και τον σύμβουλό του Θανάση Νέζη, ενώ η νέα γενιά θα είναι βασικός πυλώνας και στο προεκλογικό πρόγραμμα που καταρτίζεται στην κομματική έδρα της Πειραιώς από τη γαλάζια επιτροπή εκλογικού αγώνα.

Οι λίστες με τους υποψηφίους (η προεπιλογή) βρίσκονται πλέον στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το οριστικό πράσινο φως και όλα δείχνουν ότι ο Φεβρουάριος θα είναι ο μήνας των διαδοχικών ανακοινώσεων. Με εξαίρεση δύο πρόσωπα, τον Κώστα Τζαβάρα (Ηλεία) και τον Γιώργο Βαγιωνά (Χαλκιδική), αναμένεται να μπουν εκ νέου στον εκλογικό στίβο όλοι οι νυν βουλευτές, ενώ, αντίθετα, θα αδειάσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας σχεδόν ολοκληρωτικά, καθώς είναι πιθανό να παραμείνει μόνο ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» αποτυπώνουν με… ονόματα τη γαλάζια προσπάθεια για μηνύματα διεύρυνσης – προς νεότερες γενιές ή και πολιτικής.

Α’ Αθηνών. Μία έδρα λιγότερη και δυνατές υποψηφιότητες προδιαγράφουν εκεί μια από τις δυσκολότερες μάχες. Πέρα από τους νυν βουλευτές Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Θάνο Πλεύρη, Νικήτα Κακλαμάνη, Αγγελο Συρίγο, Φωτεινή Πιπιλή, έχουν ανακοινωθεί ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και η προερχόμενη από την Κεντροαριστερά, αντιδήμαρχος Αννα Ροκοφύλλου. Κοντά και στην κάθοδο, όπως το επιθυμεί, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κλειδωμένος φαίνεται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ (συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη) Ομηρος Τσάπαλος, ενώ επιπλέον σήμα ηλικιακής ανανέωσης επιδιώκεται με τη δικηγόρο Πώλα Δαμιανού. Ωστόσο ακούγονται άλλες δύο δικηγόροι, η Φαίδρα Τσαλαχούρη και η Εβίτα Βαρελά.

Βόρειος Τομέας. Επίσημα έχει ανακοινωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης – δίδυμο του Αδωνι Γεωργιάδη όχι πια μόνο στο υπουργείο αλλά και στην εκλογική περιφέρεια. Ανανέωση επιδιώκεται με τον προερχόμενο από τη γενιά του brain drain Αυγουστίνο Γαλιάσο, καθώς και με τον νεαρό αντιδήμαρχο στο Ηράκλειο Μανώλη Κουτσογιαννάκη. Ακούγονται επίσης οι εκ νέου υποψηφιότητες της αρχαιολόγου Μαριάνθης Μήκα και της Φωτεινής Βρύνα, ενώ συζητείται η αθλητικογράφος Αρια Αγάτσα. Κανονικά θα δώσουν μάχη οι νυν, Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Γιώργος Κουμουτσάκος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Δημήτρης Καιρίδης, Ζωή Ράπτη.

Δυτικός Τομέας. Ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης οργώνει τα δυτικά της Αθήνας, όπως και η υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα. Σήμα προς τις νεότερες γενιές επιδιώκεται με τον Ηλία Τσούνη, συνεργάτη του Γιώργου Κουμουτσάκου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κρατήσει την έδρα το 2019, ωστόσο δεν αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ θα κατέβουν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Γιάννης Λοβέρδος.

Νότιος Τομέας.  Νέα άφιξη είναι ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος που ήταν στο Επικρατείας το 2019. Υποψήφιοι θα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης αλλά και η Ιωάννα Γκελεστάθη, οι οποίοι θα τρέξουν με τους νυν, Νίκο Δένδια, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, Διονύση Χατζηδάκη, Χάρη Θεοχάρη, Αννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Γιάννη Καλλιάνο, Βασίλη Σπανάκη.

Ανατολική Αττική. Με δύο επιπλέον έδρες, θα είναι για πρώτη φορά υποψήφια δύο κυβερνητικά στελέχη, ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Ανοιγμα στις νεότερες γενιές επιδιώκεται με την προερχόμενη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) Ολγα Πολίτη, ενώ αναμένεται εκ νέου και η πολιτική επιστήμονας Βάσω Κόλλια. Εκεί δίνουν μάχη οι Γεωργία Μαρτίνου, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου.

Δυτική Αττική. Συζητείται η νεαρή αντιδήμαρχος Μάνδρας Ευαγγελία Κουτσοδήμα, ενώ πιθανές είναι οι υποψηφιότητες του Ανδρέα Τσώκου και του οικονομολόγου Υγείας Σταμάτη Πουλή. Τη μάχη θα δώσουν κανονικά οι Θανάσης Μπούρας, Βαγγέλης Λιάκος, Γιώργος Κώτσηρας.

Α’ Πειραιώς. Υποψηφιότητα από τη νέα γενιά είναι εκείνη της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, ενώ θα ξανακατέβουν οι Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια, Χριστόφορος Μπουτσικάκης.

Β’ Πειραιώς. Κλειδωμένος θεωρείται ο γεννημένος στο Μπουρούντι Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, ως κίνηση υψηλού συμβολισμού. Κοντά στην ανακοίνωση είναι επίσης ο Γιώργος Βρεττάκος και η φιλόλογος με ειδίκευση σε θέματα Ειδικής Αγωγής Σταυρούλα Βουτυράκου. Εχει συζητηθεί το όνομα της προέδρου του ΣΕΦ Χριστίνας Τσιλιγκίρη, ενώ θα κατέβουν οι νυν, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Γιάννης Τραγάκης.

Α’ Θεσσαλονίκης. Κοντά στην ανακοίνωση είναι η υποψηφιότητα της δικηγόρου Αφροδίτης Νέστορα και του Διαμαντή Γκολιδάκη. Αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η απόφαση του Κώστα Καραμανλή, ενώ συνεχίζουν οι Κώστας Γκιουλέκας, Ελενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος, Αννα Ευθυμίου, Δημήτρης Κούβελας.

Β’ Θεσσαλονίκης. Σινιάλο ανανέωσης επιχειρείται με τον Φάνη Παππά. Θα κατέβουν οι νυν,  Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Αιτωλοακαρνανία. Κλειδωμένη θεωρείται η ανανέωση μέσα από τον Γιώργο Σταμάτη και τη Χριστίνα Φούντζουλα, που είχε κατέλθει και με το Ποτάμι, μαζί με τους νυν Κώστα Καραγκούνη, Μάριο Σαλμά, Σπήλιο Λιβανό.

Αργολίδα. Δείχνει να κλειδώνει ο νεαρός δικηγόρος Τάσος Πέζος, ενώ εκλέγεται ήδη ο Γιάννης Ανδριανός.

Αρτα. Τις επαφές του με πολίτες έχει πυκνώσει ο Ντίνος Παπαδημητρίου, ενώ θα κυνηγήσει κανονικά τον σταυρό ο Γιώργος Στύλιος.

Αχαΐα. Ανανέωση επιδιώκεται με την Ελένη Ταπεινού, ενώ στους γαλάζιους διαδρόμους έχουν κυκλοφορήσει και άλλες υποψηφιότητες, όπως η αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Ευσταθία Γιαννιά και η γιατρός Ασπασία Ρηγοπούλου. Τη μάχη θα δώσουν όλοι οι νυν: Αγγελος Τσιγκρής  Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσων Φωτήλας, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Βοιωτία. Προς οριστικοποίηση οδεύει η υποψηφιότητα της δικηγόρου Ευαγγελίας Τζουβελέκη, ενώ θα κατέβει κανονικά ο Ανδρέας Κουτσούμπας.

Γρεβενά. Μετά τη διαγραφή από τη ΝΔ του Ανδρέα Πάτση, υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Θανάσης Σταυρόπουλος και η Λαμπρινή Κόγιου, που είχαν δώσει τη μάχη και το 2019. 

Δράμα. Συζητήσεις γίνονται για τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Τάσσο, ενώ κανονικά θα είναι στα ψηφοδέλτια ο Κωνσταντίνος Μπλούχος.

Εβρος. Την υποψηφιότητά του για λόγους «συμβολικούς και ουσιαστικούς» ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί θα κατέβουν εκ νέου οι Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης.

Εύβοια. Νέα άφιξη είναι η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, ενώ θα ξαναριχτούν στη μάχη οι Σίμος Κεδίκογλου, Θανάσης Ζεμπίλης, Σπύρος Πνευματικός.

Ηλεία. Σχεδόν βέβαιος είναι ο Λευτέρης Βαρουξής (η οικογένειά του εκδίδει την εφημερίδα «Πατρίς»), ενώ θα κατέβουν η Διονυσία Αυγερινοπούλου και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ηράκλειο. Κλειδωμένος θεωρείται ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης (ανιψιός του Μανώλη Κεφαλογιάννη), ενώ θα κατέβουν κανονικά οι Λευτέρης Αυγενάκης και Μάξιμος Σενετάκης.

Ιωάννινα. Στα σκαριά είναι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του δικηγόρου Χάρη Λαζάνη, ο οποίος εκλέχθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη. Εκεί δίνουν τη μάχη οι Κώστας Τασούλας, Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς.

Καρδίτσα. Εντόνως συζητείται η υποψηφιότητα του οννεδίτη Φώτη Βρέκου, ενώ εκεί κατεβαίνουν οι Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα.

Κεφαλονιά. Πέραν του νυν βουλευτή Παναγή Καππάτου, για τη μάχη της μονοεδρικής συζητείται η υποψηφιότητα του πανεπιστημιακού Ναπολέοντα Μαραβέγια.

Κοζάνη. Συζητείται η μεγαλωμένη στη Γερμανία Καλλιόπη Σεμερτζίδου, συντονίστρια στη ΝΔ για θέματα γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας. Θα κατέβουν οι Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Αμανατίδης.

Κορινθία. Ως νέα άφιξη ακούγεται η Χριστίνα Οικονόμου, κόρη του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Οικονόμου, ενώ θα κατέβουν οι νυν Χρίστος Δήμας, Νίκος Ταγαράς, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Λάρισα. Εμπειρία σε μάχες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει μεταξύ άλλων η Ρένα Καραλαριώτου. Θα δώσουν τη μάχη όλοι νυν: Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Στέλλα Μπίζιου.

Λευκάδα. Νέα άφιξη θεωρείται ο μηχανολόγος μηχανικός Βασίλης Παπαχρήστος, ενώ θα κατέβει κανονικά ο Θανάσης Καββαδάς.

Τρίκαλα. Σχεδόν βέβαιος είναι ο οικονομολόγος Μικελής Χατζηγάκης (γιος του Σωτήρη Χατζηγάκη). Θα δώσουν τη μάχη οι Κώστας Σκρέκας, Θανάσης Λιούτας, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.

Χανιά. Ακούγεται μεταξύ άλλων (γυναικών) η φαρμακοποιός Ελευθερία Αρχοντάκη, ενώ στο κυνήγι του σταυρού θα ξαναβρεθούν οι Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βολουδάκης, Βασίλης Διγαλάκης.

Διαβάστε επίσης