ΠΟΥ: Συζητά για το τέλος της πανδημίας;

Συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ενδεχόμενο να προταθεί από την επιτροπή έκτακτης ανάγκης για τον Covid-19 το «τέλος» της πανδημίας παραμένει ανοιχτό σχεδόν τρία χρόνια μετά την ανακοίνωσή της. Σημειώνεται ότι μια τέτοια απόφαση θα πρέπει αν ληφθεί από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει ακολουθήσει με συνέπεια τις συμβουλές του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Index, ο Γκεμπρεγέσους δήλωσε: «Αν και δεν θα αγνοήσω τη συμβουλή της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης, συνεχίζω να ανησυχώ πολύ για την κατάσταση σε πολλές χώρες και τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορωνοϊό στην Κίνα, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 170.000 θάνατοι τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες.

Θα εξεταστεί εάν η κατάσταση με τον ιό είναι ακόμα σοβαρή. Ενώ η πανδημία είναι σαφώς ακόμη σοβαρή, τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην προστασία των ανθρώπων από τον ιό, μέσω γρήγορων δοκιμών αντιγόνου, φαρμάκων και εμβολίων.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μέχρι στιγμής και η απόφαση για τον τερματισμό της πανδημίας αναμένεται να ληφθεί στις 30 Ιανουαρίου.

naftemporiki.gr