Στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού, με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό συμμετείχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Α. Κατσανιώτης

Συμμετοχή του Α. Κατσανιώτη στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό

 

Στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των Πρεσβειών και των Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, συμμετείχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Η επικοινωνία του Πρωθυπουργού αποτέλεσε συνέχεια της αντίστοιχης περσινής και της απόφασής του να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, αλλά και καλύτερος συντονισμός με στόχο την προώθηση των εθνικών στόχων και θέσεων.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στη διεθνή εικόνα της χώρας ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα, ως χώρα που συχνά δέχεται απειλές κατά της κυριαρχίας της, δεν μπορεί παρά να στηρίζει σταθερά την Ουκρανία και να καταδικάζει τη ρωσική εισβολή ενώ αναφορικά με την Τουρκία επανέλαβε πως η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά δεν προτίθεται να κάνει διάλογο με το παράλογο. Ακόμα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση, αλλά και στην ενεργειακή διπλωματία που έχει συμβάλει στη μετατροπή της Ελλάδας σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας και εξαγωγέα ενέργειας για τα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιοποιώντας τις υποδομές LNG. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους Έλληνες διπλωμάτες και όλες τις αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό για το έργο τους και τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος εξ αποστάσεως ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και με φυσική παρουσία ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Α’ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Ρούσος Κούνδουρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο  Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος ΑριστοτελίαΠελώνη.

Στον απόηχο της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού, ο κ. Κατσανιώτης, δήλωσε:

 «Η Ελλάδα σήμερα είναι μία ισχυρή και σεβαστή χώρα στη διεθνή κοινότητα, σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες μας ανά τον κόσμο, όπως και ο ελληνισμός της διασποράς, αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος της Ελλάδας, στους οποίους η κυβέρνηση αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό και η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να καθιερώσει ετήσια τακτική επαφή με τους επικεφαλής των Πρεσβειών μας, είναι μία κίνηση με ισχυρό εθνικό πρόσημο».