Ανθεκτικά μικρόβια: Η απλή κίνηση που φρενάρει την εξάπλωσή τους και σώζει ζωές

24/01/2023 | 22:32

 

Η τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως το πλύσιμο  των χεριών και η χρήση αντισηπτικού τζελ από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καθώς και όσους παρίστανται σε δομές φροντίδας υγείας όπως τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία, θα μπορούσε να περιορίσει το φαινόμενο των ανθεκτικών βακτηρίων, ενός κινδύνου που αναμένεται να έχει στερήσει πάνω από 10 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως έως τo 2050.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lund (Σουηδία) και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia (ΗΠΑ) με επικεφαλής τον Δρ Kristofer Wollein Waldetoft, ανατρέχοντας στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) του 2013 για 691 εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας σε 19 ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρουν στη σχετική τους δημοσίευση στο Evolution, Medicine, and Public Health, οι κακές πρακτικές υγιεινής και όχι η σωστή εφαρμογή τους ενισχύουν τη μικροβιακή αντίσταση. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι στις χώρες όπου το προσωπικό έκανε συχνότερη και ορθότερη εφαρμογή προϊόντων αντισηψίας χεριών με βάση το οινόπνευμα σημειώθηκαν μικρότεροι πληθυσμοί ανθεκτικών βακτηρίων, όπως ανθεκτικά E. coli.

Συνάγεται επομένως ότι, όταν οι εγκαταστάσεις είναι καθαρές και το προσωπικό των δομών υγείας τηρεί τα μέτρα υγιεινής όπως ορίζονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποτρέπεται η διασπορά ανθεκτικών μικροβίων. Εντούτοις, σημειώνουν οι ερευνητές, η συμμόρφωση με τα σωτήρια αυτά μέτρα παραμένει ανεπαρκής, ακόμα και αν αποτελούν απλές, ασφαλείς και οικονομικές λύσεις.

«Η σωστή υγιεινή στις μονάδες φροντίδας της υγείας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ορθής κλινικής πρακτικής. Είναι επίσης βασικό στοιχείο για τη διαχείριση της μικροβιακής αντοχής και την προστασία των ασθενών από τη  λοίμωξη με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη. Η υγιεινή ιδίως των χεριών θεωρείται άκρως σημαντική από τους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης, παρ’ όλα αυτά όμως η συμμόρφωση αποδεικνύεται ελλιπής. Υπάρχει επομένως η ευκαιρία να βελτιωθεί αυτή η σημαντική αλλά απλή πτυχή της διαχείρισης του προβλήματος της αντίστασης στα αντιβιοτικά» σχολίασε ο Δρ.  Waldetoft.

ygeiamou.gr

Πάτρα: Σύγκρουση αυτοκινήτου με τρένο-Ένας τραυματίας- Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του πρώην Λυκειάρχη

Πάτρα: Η στιγμή της σύγκρουσης συρμού του Προαστιακού με αυτοκίνητο – ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤA

Πάτρα: Τραγωδία στην Αγία Μαρίνα στα Σελλά – Άνδρας κατέρρευσε ενώ εκκλησιαζόταν

Τρεις νεκροί από σφοδρό τροχαίο δυστύχημα – Νταλίκα συγκρούστηκε μετωπικά με τζιπ

Πάτρα: Άνδρας χτύπησε σύζυγο, ανήλικα παιδιά και μητέρα – Επιτέθηκε και σε αστυνομικό

Σεισμική δόνηση αισθητή στην Πάτρα

Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του δικηγόρου Αντώνη Παπαντωνόπουλου

«Απασφάλισε» η μητέρα της Μουρτζούκου: «Μέχρι να συλληφθεί η κόρη μου είχε σχέσεις με την Πόπη, διασκέδαζαν μαζί – Δέχομαι απειλές»