Κρεμλίνο: Οι Ουκρανοί θα υποφέρουν αν η Δύση στείλει άρματα μάχης στο Κίεβο

"Το βασικό είναι ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα"

Οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα υποφέρουν αν η Δύση στείλει άρματα μάχης ως υποστήριξη προς το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο καθώς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν το Βερολίνο θα δώσει άδεια για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, οι διαφωνίες στην Ευρώπη για την παροχή ή μη αρμάτων μάχης στο Κίεβο δείχνουν τη "νευρικότητα" που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες έχουν ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.

"Μα φυσικά όλες οι χώρες που συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, προμηθεύοντας οπλισμό στην Ουκρανία και αυξάνοντας το τεχνολογικό της επίπεδο φέρουν ευθύνη (για τη συνέχιση της σύγκρουσης). Το βασικό είναι ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα γι' αυτή την ψευδοστήριξη", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να απαντήσει αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιδιώξει την επανεκλογή του το 2024 όταν λήξει η τρέχουσα θητεία του προσθέτοντας ότι δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για το ζήτημα.

Οι εικασίες για τα σχέδια του Πούτιν για το 2024 --όταν με βάση το ρωσικό Σύνταγμα θα διενεργηθούν εκλογές-- πληθαίνουν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

"Ο πρόεδρος δεν έχει κάνει δηλώσεις γι' αυτό το θέμα", είπε ο Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητοι παρατηρητές και δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές εκλογές δεν είναι ελεύθερες ή δίκαιες με τον Πούτιν να έχει καταστείλει, εξορίσει ή φυλακίσει όλους τους βασικούς αντιπάλους του στη χώρα στη διάρκεια της παραμονής του στη εξουσία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Έχουν υπάρξει εξάλλου ευρείες καταγγελίες για εκλογική νοθεία, τις οποίες έχει απορρίψει το Κρεμλίνο.

Ως προς τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ο Πεσκόφ απέρριψε τη σημασία τους λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν θα έχουν καμία πρακτική επίπτωση, όχι μόνο για την οργάνωση αλλά ούτε και για τη Ρωσία.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «διεθνή εγκληματική οργάνωση» τη Wagner, η οποία υποστηρίζει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία και διεκδικεί εύσημα για επιτυχίες επί του πεδίου της μάχης και προανήγγειλαν νέες κυρώσεις εις βάρος της που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον, ο Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για επικοινωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αλλά ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι και στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η έκθεση της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών που υποστηρίζει, χωρίς να παρέχει αποδεικτικά στοιχεία, ότι η Ουκρανία αποθηκεύει όπλα στους πυρηνικούς σταθμούς της, δείχνει τη σημασία του διαλόγου με την ΙΑΕΑ.

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης