Συζητείται, τελευταία, το τοπικό σχέδιο δράσης για «την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και συμμετοχή των Ρομά». Δύο άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούμε:
• Το απόλυτο και αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των Ρομά να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια μιας οργανωμένης κοινωνίας.
• Το απόλυτο και αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των πολιτών να προστατεύονται από τυχόν φαινόμενα παραβατικότητας των Ρομά και από φαινόμενα γενικής υποβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης.
Η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά επιβάλλεται και για τους ίδιους αλλά και για τους υπόλοιπους πολίτες. Δύσκολο αλλά απαιτητό εγχείρημα. Διάσπαρτες εστίες, όπως στην περιοχή του Ρηγανόκαμπου, θα πρέπει άμεσα να εκλείψουν. Το πρόβλημα που επείγει να αντιμετωπιστεί είναι η μεταστέγαση 210 ατόμων που διαβιούν σε παραπήγματα και καλύβια. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει, σε συνεννόηση με το κεντρικό κράτος αλλά και με την τοπική κοινωνία, να αναλάβει την εύρεση λύσεων (δημοτικοί ξενώνες, δημοτικά κτίρια, μισθωμένοι ξενώνες, οργανωμένες κατοικίες) ώστε οι Ρομά να έχουν εξασφαλισμένες συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, με χορήγηση κινήτρων, σε όλα τα παιδιά να φοιτήσουν στα σχολεία. Η παιδεία είναι το μόνο σωτήριο εργαλείο που μακροπρόθεσμα θα αλλάξει την κατάσταση. Κανένα παιδί δεν ευθύνεται για την επαιτεία και τις άθλιες συνθήκες που βιώνει.
Η διασπορά των Ρομά, η εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης, η καταγραφή και ό έλεγχος των παραβατικών συμπεριφορών θα οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα.
Κρατικά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν. Διάθεση από την κεντρική πολιτεία υπάρχει. Ανθρωπισμός, από όλους, υπάρχει. Ας το πράξουμε.
*Ο Κ. Σβόλης είναι δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης "Πάτρα Ενωμένη"