Γυμναστική: 4 βήματα για να επανέλθουμε εύκολα μετά τις γιορτές

Ακολουθήστε αυτές τις πρακτικές συμβουλές για να αποφύγετε τραυματισμούς

Παρά τις καλύτερες προθέσεις σας, μερικές φορές είναι απαραίτητο να κάνετε ένα μεγάλο διάλειμμα από την γυμναστική. Είτε πρόκειται για ένα γεμάτο πρόγραμμα είτε για την περίοδο των γιορτών, αυτή η μικρή ή και μεγαλύτερη παύση έχει συμβεί σε όλους και ενδεχομένως να επαναληφθεί.

Κατά την επιστροφή σας όμως, είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να ξεκινήσετε ακριβώς από το σημείο, το πρόγραμμα και την ένταση, που σταματήσατε. Αυτό διότι, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, μετά από μια περίοδο χωρίς δραστηριότητα, οι μύες σας μπορεί να χάσουν δύναμη και η καρδιαγγειακή σας αντοχή μπορεί να μειώνεται πιο γρήγορα.

Δυναμική επιστροφή στην γυμναστική

Η «ανυπόμονη» και γρήγορη επιστροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών, κόπωσης και εξάντλησης, οδηγώντας σας στην ανάγκη ενός ακόμα διαλείμματος, το οποίο θα καθυστερήσει περαιτέρω την επιστροφή σας στο πρότερο επίπεδο της καλής σας φυσικής κατάστασης.

Αντ’αυτού, για να επιστρέψετε δυναμικά, οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

Να είστε ρεαλιστές

Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, περιορίστε τις προσδοκίες σας, μιας και δεν είναι δυνατόν να επανέλθετε από την μία μέρα στην άλλη. Ένας κοινός εμπειρικός κανόνας είναι ότι χρειάζεται τουλάχιστον ο μισός χρόνος του διαλείμματός σας για να επιστρέψετε στην πρότερη φυσική σας κατάσταση.

Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν την επιστροφή σας—όπως το ιστορικό προπόνησής σας και τα προηγούμενα επίπεδα φυσικής κατάστασης—αλλά μην πιέζετε τον εαυτό σας για να φτάσετε σε ακατόρθωτους στόχους.

Αντ’αυτού εκμεταλλευτείτε αυτό το διάστημα για να εστιάσετε και να βελτιώσετε την τεχνική σας, που θα σας βοηθήσει να εξελίξετε την γυμναστική σας.

«Ρίξτε» την ένταση

Η ένταση της προπόνησης αναφέρεται σε στοιχεία όπως σετ και επαναλήψεις, λεπτά αερόβιας άσκησης, αριθμός προπονήσεων την εβδομάδα.

Ενώ οι μύες μπορούν να ανακτήσουν τη δύναμή τους και το μέγεθός τους πιο γρήγορα, τα οστά, οι αρθρώσεις, οι τένοντες και οι σύνδεσμοί σας χρειάζονται πολύ, πολύ περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδά τους, για αυτό ξεκινήστε ήπια.

Εστιάστε στην τεχνική σας

Είτε επιστρέφετε στην προπόνηση δύναμης είτε σε αερόβιες προπονήσεις, όπως το τρέξιμο, είναι απαραίτητο να έχετε την σωστή φόρμα και να εκτελείτε τις ασκήσεις με σωστή τεχνική. Αυτό διότι, μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα το σώμα σας θα πρέπει να συνηθίσει τις κινήσεις.

Χρησιμοποιείτε πάντα τη σωστή τεχνική όταν ασκείστε για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμών, πόνων και ενοχλήσεων.

Αυξήστε σταδιακά

Όταν επιστρέψετε στις προπονήσεις σας μετά το διάλειμμα είναι λογικό να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε στην ίδια ένταση ή τα ίδια βάρη. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να αυξήσετε σταδιακά το βάρος κατά μόλις πέντε κιλά την εβδομάδα.

Είναι σημαντικό να δίνετε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί ώστε να αποδώσει τα μέγιστα.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης