Πάτρα: Στα χέρια της Εισαγγελίας το περιστατικό με τον 42χρονο Ρομά - "Για ένα ευρώ θα έκανε τα πάντα"

 

Αίθουσα Σύνταξης tempo24.news

Σοκ και αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει οι εικόνες του φερόμενου βασανισμού ενός Ρομά στην Πάτρα. 

Το περιστατικό καταδικάστηκε από σύσσωμους τους πολιτικούς και τοπικούς φορείς, ενώ υπήρξε και παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Πρωταγωνιστής του φερόμενου βασανισμού ένας 42χρονος Ρομά που ζει στην περιοχή του Γλαύκου.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου όταν ο άνδρας, μπήκε σε γνωστή επιχείρηση της Πάτρας και ζήτησε να πει τα κάλαντα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγγελθεί, κάποιοι που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τον πειράζουν… ζητώντας του να γονατίσει και να ψάλει τα κάλαντα.

Στη συνέχεια, του πέταξαν εύφλεκτο υλικό βάζοντάς του φωτιά, με τον 42χρονο να καίγεται και να ουρλιάζει. Το απίστευτο γεγονός καταγράφηκε σε βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

"Ήταν ένα καλαμπούρι"

Ο ίδιος ο 42χρονος βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στην Ασφάλεια Πατρών, αρνούμενος την κακοποίησή του και αποδίδοντας τα όσα έγιναν σε ένα... αστείο!

Μιλώντας στα ΜΜΕ ανέφερε ότι με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης είναι φίλοι και όλα έγιναν στο πλαίσιο ενός καλαμπουριού, χωρίς εκείνοι να έχουν πρόθεση να τον τραυματίσουν.

"Φοβάται μη χάσει ένα ευρώ"

Παρά τη στάση του φερόμενου θύματος, το περιστατικό προκαλεί ερωτηματικά, αφού ο εκπρόσωπος των Ρομά στην Πάτρα, άφησε σαφείς αιχμές ότι ο 42χρονος δεν καταγγέλλει το περιστατικό, επειδή φοβάται μη χάσει τα χρήματα που περιστασιακά του δίνει η συγκεκριμένη επιχείρηση, για να μπορέσει να ζήσει.

"Αφού ο ίδιος δε θέλει να κάνει καταγγελία, εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε τη στάση του", ανέφερε ο Μάριος Κουτρουμπάνος, τονίζοντας "αν του πετάξουν ένα ευρώ, θα κάνει κωλοτούμπες."

 

 

Για βασανισμό του 42χρονου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ρομά, σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει:

Στην Πάτρα, 35χρονος Ρομ, που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα φαίνεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, δοκίμασε απλώς να πει τα κάλαντα σε επιχείρηση της περιοχής. Άτομα που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τον χλευάζουν, τον ανάγκασαν να γονατίσει, του πέταξαν εύφλεκτο υλικό και έπειτα έβαλαν φωτιά, ενώ παράλληλα τραβούσαν βίντεο τον βασανισμό του άτυχου Ρομ. 

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του  βασανισμού του άτυχου Ρομ.

Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο Ρομ ως άτομα και ως Συνομοσπονδία με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων. 

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, έχει πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίζει να το κάνει, στηρίζοντας όσες και όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας και πέραν αυτής. 

Ο αγώνας κατά του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων είναι ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά.

Στα χέρια της Εισαγγελίας η υπόθεση

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από την Ασφάλεια Πατρών απεστάλη στην Εισαγγελία Πατρών προκειμένου να εξεταστεί, η οποία ενδέχεται να παρέμβει αυτεπάγγελτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο Εισαγγελέας, μετά την εξέταση του φακέλου, να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης