Δέρμα: Οι beauty συνήθειες της νέας χρονιάς για να είναι υγιές

 

Η νέα χρονιά είναι η καλύτερη αφετηρία για να κάνουμε reset στην περιποίησή μας και να βάλουμε νέους στόχους (ή… και παλιούς που δεν εφαρμόσαμε ποτέ) στην περιποίησή μας.

Για να θέσουμε τις σωστές βάσεις και να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τηρήσουμε τις υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας, πρώτα απ’ όλα κάνουμε μία οργάνωση στο νεσεσέρ και στο ντουλάπι με τα καλλυντικά μας. Ετσι πετάμε όσα έχουν λήξει, έχουν αλλάξει υφή, χρώμα, μυρωδιά, όπως μέικ απ, αντηλιακό, ενυδατικές και επιπλέον χαρίζουμε ή απομακρύνουμε εκείνα που δεν εξυπηρετούν πια τις νέες ανάγκες μας. Για ποιον λόγο κρατάμε για παράδειγμα μία κρέμα ενάντια στη λιπαρότητα, εφόσον το δέρμα μας «τραβάει» ή ένα καθαριστικό προσώπου που νιώθουμε ότι δεν λειτουργεί;

# Καθαρίζουμε τα πινέλα και τα σύνεργα του μακιγιάζ

Αν τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε δεν είναι καθαρά, διακινδυνεύουμε την υγεία της επιδερμίδας και των ματιών. Κι αυτό γιατί τα σύνεργά μας όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα, τις συνθέσεις και τους ρύπους αναπτύσσουν βακτηρίδια και αποτελούν εστίες μόλυνσης. Ετσι τηρούμε τον καθαρισμό τους τουλάχιστον μία φορά ανά δεκαπέντε μέρες. Επιπλέον έτσι θα τα διατηρήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε άριστη κατάσταση.

# Κλείνουμε ραντεβού με τον δερματολόγο

Το μυστικό της όμορφης επιδερμίδας πολλών σταρ του Χόλιγουντ είναι ο καλός δερματολόγος. Γιατί λοιπόν να μην ακολουθούμε το παράδειγμά τους; Ιδίως αν έχουμε θέματα όπως ακμή , καλό είναι να μην αναβάλλουμε άλλο το ραντεβού μαζί του. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ενδεδειγμένο να πηγαίνουμε στον ειδικό τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Είτε για να κάνουμε έναν βαθύ καθαρισμό, κάποια θεραπεία με οξέα ή κάτι άλλο που θα μας συστήσει, είτε για να κάνουμε μία χαρτογράφηση σπίλων, η οποία θα μας επιτρέπει να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για τις ελιές στο σώμα μας και την εξέλιξή τους.

# Δεν πέφτουμε για ύπνο αν δεν καθαρίσουμε την επιδερμίδα μας

Αν ο καθαρισμός πρωί και βράδυ είναι κάτι που αμελούμε συστηματικά, βάζουμε στη ρουτίνα μας τουλάχιστον πριν κοιμηθούμε. Ο βραδινός καθαρισμός είναι πολύ πιο σημαντικός από τον πρωινό, γιατί έτσι ξεκουράζουμε την επιδερμίδα και τη βοηθάμε να αναπλάσει γρηγορότερα τα κύτταρά της. Αντίθετα το να κοιμηθούμε με βρώμικο πρόσωπο βλάπτει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την υγεία της επιδερμίδας. Να τι μπορεί να προκληθεί αν τον αμελούμε: ξεσπάσματα ακμής, διαστολή πόρων , αφυδάτωση, κοκκινίλες και ερεθισμοί, σημάδια πρόωρης γήρανσης.

# Αντηλιακή προστασία

Μαζί με τον καθαρισμό, αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για την υγεία του δέρματος, κάτι που οι ειδικοί το τονίζουν συνεχώς. Ιδίως στην Ελλάδα που έχουμε ηλιοφάνεια τις περισσότερες μέρες. Ωστόσο η υπέρυθρη ακτινοβολία απειλεί το δέρμα ακόμα και όταν έχει συννεφιά ή όταν βρέχει. Το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο μόνο το καλοκαίρι αλλά όλον τον χρόνο, και φυσικά τον χειμώνα, όταν έχει συννεφιά και βέβαια όταν χρησιμοποιούμε δραστικά συστατικά όπως γλυκολικό οξύ ή ρετινόλη, γιατί το δέρμα γίνεται φωτοευαίσθητο και επιρρεπές στις δυσχρωμίες.

#Βάζουμε κρέμα έπειτα από κάθε πλύσιμο των χεριών

Αν δεν το κάνουμε ήδη μηχανικά, καλό είναι να το υιοθετήσουμε, μιας και είναι η πιο σημαντική καθημερινή φροντίδα. Ετσι θα δούμε μεγάλη βελτίωση τόσο στην υφή, στην ελαστικότητα και στην ανθεκτικότητα της επιδερμίδας τους, ενώ και τα νύχια μας θα γίνουν πιο γερά. Επιλέγουμε μια θρεπτική σύνθεση με ceramides, υαλουρονικό οξύ και λιπαρά οξέα, που ενυδατώνει σε βάθος και αναδομεί τον προστατευτικό φραγμό.

#Περιποίηση στα χείλη

Βάζουμε στην τσάντα μας ένα λιπ μπαλμ με θρεπτικούς παράγοντες ανάπλασης, όπως διάφορα είδη βουτύρων, ceramides, πρόπολη ή αντηλιακά φίλτρα, προκειμένου να το χρησιμοποιούμε όποτε αισθανόμαστε ότι μας «τραβάνε». Το δέρμα στην περιοχή είναι πολύ πιο λεπτό και ευαίσθητο και δεν διαθέτει σμηγματογόνους αδένες ώστε να διατηρούνται ενυδατωμένα και προστατευμένα από τους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες, όπως το κρύο, ο αέρας και ο ήλιος. Προαιρετικά, μία φορά την εβδομάδα, κάνουμε ήπια απολέπιση με ένα scrub για τα χείλη, προκειμένου να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και να απορροφούν καλύτερα τα καλλυντικά συστατικά που τους προσφέρουμε.

#Εξειδικευμένη φροντίδα στην περιοχή των ματιών

Το λάθος στο οποίο υποκύπτουμε πολλές φορές λόγω βιασύνης είναι να εφαρμόζουμε την ενυδατική προσώπου στην περιοχή των ματιών. Ομως το δέρμα στην περιοχή των ματιών είναι 5-10 φορές πιο λεπτό από εκείνο στο υπόλοιπο πρόσωπο. Γι’ αυτό χρειάζεται ειδική περιποίηση. Οι εξειδικευμένες συνθέσεις που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά στις ανάγκες τους αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις ατέλειες που επιθυμούμε να βελτιώσουμε, όπως μαύροι κύκλοι, πρήξιμο και ρυτίδες. Αντίθετα, η εφαρμογή της ενυδατικής προσώπου σε αυτή την περιοχή, μπορεί να προκαλεί πρήξιμο και σακούλες, μιας και η ενισχυμένη σύστασή της προσφέρει περισσότερη υγρασία από όσο πρέπει.

#Φροντίδα στα πέλματα

Τον χειμώνα που φοράμε κλειστά παπούτσια, έχουμε την τάση να τα παραμελούμε. Καθημερινά, πριν πέσουμε για ύπνο, απλώνουμε μία θρεπτική σύνθεση ώστε να διατηρούμε την απαλότητά τους αποφεύγοντας το σκάσιμο και το ξεφλούδισμα. Για βελούδινη απαλότητα και ανανέωση, αφιερώνουμε λίγα λεπτά μία φορά την εβδομάδα στην απολέπιση. Η διαδικασία μπορεί να αποτελέσει μία πραγματική στιγμή ξεκούρασης και απόλαυσης, την ώρα που βλέπουμε τηλεόραση, το Σαββατοκύριακο, ή έπειτα από μία κουραστική μέρα.

#Προετοιμασία στο σώμα

Δεν περιμένουμε να έρθει το καλοκαίρι για να αποκτήσουμε λείο, απαλό και σφριγηλό σώμα. Από τις πρώτες μέρες του νέου έτους ξεκινάμε να προσέχουμε τη διατροφή μας, να ασκούμαστε έστω και 15’ τη μέρα και να περιποιούμαστε την επιδερμίδα κάνοντας συχνά scrubs και χρησιμοποιώντας καλλυντικά που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

https://www.imommy.gr/

Διαβάστε επίσης