Απορίες: Ποιες είναι οι πιο κοινές των παιδιών και πώς θα τις λύσετε

 

 

Ποιος δεν έχει εκπλαγεί από μια απρόσμενη ερώτηση ενός παιδιού; Η περιέργεια των παιδιών οδηγεί σε απορίες που απαιτούν.. προσεκτικές απαντήσεις.

Τα περισσότερα παιδιά συχνά  αμφισβητούν όλα όσα δεν καταλαβαίνουν ή ό,τι τους τραβά την προσοχή. Οι απορίες τους πολλές και ίσως κάποιες φορές κουραστικές. Ωστόσο, ως ενήλικες, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να δώσουμε απαντήσεις με σιγουριά και πολλή.. υπομονή.

«Γιατί μαμά»;  

Κάποιες από τις πιο συχνές απορίες που έχουν τα παιδιά είναι:

Γιατί βρέχει;
Γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι διαφορετικός από εμάς;
Από πού έρχονται τα μωρά;
Γιατί χιονίζει;
Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;
Πόσο αλάτι υπάρχει στον ωκεανό;
Γιατί πεθαίνουν οι άνθρωποι;
Γιατί να στρώσω το κρεβάτι μου;
Γιατί να πάω σχολείο;
Γιατί να διαβάσω για το σχολείο;
Πώς πετούν τα πουλιά;
Γιατί πρέπει να τρώω φρούτα και λαχανικά;

Πώς να διαχειριστείτε τα ερωτήματα των παιδιών
Απαντήστε.. ρωτώντας

Η «επιστροφή» μιας ερώτησης παρακινεί τα παιδιά να σκεφτούν την απάντηση. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα ρωτήσετε: «Εσύ; Γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό»;

Οι απαντήσεις των παιδιών είναι βέβαιο πως πολλές φορές, θα σας εκπλήξουν.

Χρησιμοποιήστε λόγια απλά, κατανοητά και μετρημένα

Όταν οι ερωτήσεις των παιδιών αφορούν θέματα ενηλίκων, είναι καλό να δίνετε λιτές και συγκεκριμένες απαντήσεις με λέξεις απλές ώστε να τις κατανοούν τα παιδιά.

Μην αλλάζετε κουβέντα

Τα «γιατί» των παιδιών πράγματι μπορεί να είναι αμέτρητα και κουραστικά ή να μας φέρνουν σε δύσκολη θέση, αλλά το να δίνουμε «λάθος» και «στο πόδι» απαντήσεις, μόνο και μόνο για να αποφύγουμε τη συζήτηση ή να τα αγνοούμε μιλώντας για κάτι άλλο, δεν είναι καλή μέθοδος.

Θυμηθείτε: Η περιέργεια βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη νοημοσύνη τους, να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και να «χτίσουν» την αυτοπεποίθησή τους. Γι’ αυτό και δεν είναι ωφέλιμο με τον τρόπο μας να τα αποθαρρύνουμε όταν ρωτούν.

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με σοβαρά ερωτήματα των παιδιών

Οι ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά, μπορεί πολλές φορές να είναι πιο «δύσκολες».

Πριν από δεκαετίες, ένα μικρό παιδί, πιθανόν δεν θα ρωτούσε για τις φυσικές καταστροφές, για τον πόλεμο ή άλλες δυσμενείς καταστάσεις. Σήμερα όμως που η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή των παιδιών, είναι πιθανόν να σας ρωτήσουν για το οτιδήποτε.

Οι απαντήσεις που θα δώσετε στις περιπτώσεις αυτές αποτελούν ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση και γνώση. Τα παιδιά περιμένουν από εσάς να απαντήσετε με ειλικρίνεια και πράγματι, αυτή είναι και η σωστή «οδός».

Ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις για να εξηγήσετε αυτά τα πολύπλοκα θέματα στο παιδί σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε η επιθυμία τους να μαθαίνουν, να παραμένει πάντα «ζωντανή».

https://www.imommy.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ