Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Από τον Γιώργο Τσούλη

ΥΛΙΚΑ

 

Για τη μαρινάδα:

4 λίτρα νερό

2 λεμόνια, κομμένα στη μέση

1 φύλλo δάφνης

1 μάτσο μαϊντανό

2 κ.σ. θυμάρι, ξερό

5 κ.σ. μέλι

200 γρ. αλάτι, χοντρό

8 σκ. σκόρδο, σπασμένες

4 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού

 

Για τη γαλοπούλα:

1 γαλοπούλα 2,5 κιλά

1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα

1 πράσινο μήλο, κομμένο στα τέσσερα

7–8 κλ. θυμάρι

1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

250 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο


Για τη γέμιση:

150 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα

100 γρ. κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα

100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

3 κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα

150 γρ. βούτυρο

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

10 κλ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα

500 γρ. ψωμί του τοστ, θρυμματισμένο

100 ml νερό

Αλάτι

Πιπέρι

1 πράσινο μήλο, κομμένο σε κυβάκια

 

 

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα και τη βάζουμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει μια καλή βράση αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος.

2 Αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει πάρα πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη γαλοπούλα. Το αφήνουμε στην άκρη για 2 με 2 1/2 ώρες.

3 Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και με ένα χαρτί κουζίνας τη σκουπίζουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τη γαλοπούλα στο πάνω μέρος του ψυγείου ξεσκέπαστη, ώστε να ξεραθεί η πέτσα και να γίνει πιο τραγανή κατά το ψήσιμο.Ξεκολλάμε την πέτσα από το κρέας προσεχτικά με τα χέρια.

4 Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, το μαϊντανό, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περνάμε το βούτυρο κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας προσπαθώντας να πάει σε όλη την επιφάνεια της.

5 Πασπαλίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με αρκετό αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε μέσα το μήλο, το κρεμμύδι και δένουμε με ένα σπάγκο μαγειρικής τα πόδια της γαλοπούλας.

6 Τοποθετούμε τη γαλοπούλα πάνω σε μια σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα ταψί του φούρνου με νερό. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 2,5 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να πάρει καλό χρώμα.

7 Για τη γέμιση: Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι αλάτι και πιπέρι.

8 Μόλις καραμελώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ψωμί και το μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, μαγειρεύουμε για 10’ ανακατεύοντας απαλά και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.

 

#tsoulotip: Αν η γαλοπούλα είναι πάνω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 90’. Αν η γαλοπούλα είναι κάτω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 70’.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης