Ηθοποιός σημαίνει φως

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου

 

 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από 300 τόσες ημέρες. Μέχρι τώρα, έστελνε το μήνυμά του στα κοινοβούλια της Δύσης πάντα μέσω τηλεδιάσκεψης. Ο Ζελένσκι προσπαθούσε να βρει μια συναισθηματική αφήγηση στις ομιλίες του μέσω βίντεο, προς τα δυτικά κοινοβούλια. Να λαμβάνει υπόψη τις αντίστοιχες εθνικές ιδιαιτερότητες και να τις συνδέει με την ουκρανική αφήγηση της αλληλεγγύης. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κατάφερε. Ισως όχι στην Ελλάδα όταν εμφανίστηκαν μαζί του στην Ελληνική Βουλή δυο ακροδεξιοί Ουκρανοί των διαβόητων Ταγμάτων Αζόφ, προκαλώντας αντιδράσεις.

Η σύντομη επίσκεψή του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον έδειξε και πόσο επιτυχημένος ηθοποιός ήταν πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Πολύ προσεκτικά και βεβαίως εσκεμμένα δεν εμφανίστηκε  με κοστούμι στο Οβάλ Γραφείο, αλλά ούτε και στο Κογκρέσο. Αλλά με την ίδια πράσινη στρατιωτική στολή εργασίας με την οποία όλος ο κόσμος τον έχει γνωρίσει πλέον. Με την δύναμη του προσωπικού του χαρίσματος ως πρώην ηθοποιός αλλά πρόεδρος εν καιρώ πολέμου. Ήταν η καλύτερη περιβολή για να συγκινήσει και να περάσει το μήνυμά του στην Αμερικανική κοινή γνώμη για συνέχιση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας. Και το πέτυχε. Ακόμη και οι θαυμαστές του Τραμπ φάνηκαν ενθουσιασμένοι με το στρατιωτικό πάθος του Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μπόρεσε να αναδείξει το πάθος του στρατιώτη που υπερασπίζεται γενναία τη χώρα του στις ΗΠΑ. Τα μέλη του Κογκρέσου δεν σταμάτησαν να τον επευφημούν. Άλλωστε, αυτό είναι υποχρεωτικό σχεδόν, με βάση το πρωτόκολλο. Ακόμη και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι, φίλοι του Πούτιν, δεν αντέδρασαν. Και αυτό θα μετρήσει ίσως, μετά την την επικείμενη αλλαγή στην πλειοψηφία και ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αναλαμβάνουν τα ηνία. Η οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία δεν θα μειωθεί.

Το σκηνικό της επίσκεψης ήταν πετυχημένο λοιπόν -από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Οι πολιτικοί στόχοι του Ζελένσκι επιτεύχθηκαν. Τουλάχιστον, βραχυπρόθεσμα. Το πόσο θα διαρκέσει η αμερικανική υποστήριξη μένει να φανεί. Ο Ζελένσκι απέδειξε ξανά όμως ότι έχει ξεπεράσει τον εαυτό του εφέτος. Ως πρώην ηθοποιός και νυν πρόεδρος εν καιρώ πολέμου, είναι θεϊκό δώρο για την Ουκρανία.

https://www.naftemporiki.gr/

Διαβάστε επίσης