Παιδιά: Γιατί δεν πρέπει να τα προσβάλλουμε

 

Όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών, δεν υπάρχει εγχειρίδιο οδηγιών. Η πλειοψηφία των γονιών κάνουν ό,τι θεωρούν καλύτερο για τα παιδιά τους. Επειδή όμως το «μεγάλωμα» ενός παιδιού είναι ιδιαιτέρως απαιτητική υπόθεση, είναι φυσικό οι γονείς να περνούν στιγμές απογοήτευσης και να πράττουν, προτού αναλογιστούν τις συνέπειες.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να ξεπερνούν τα όρια που έχουμε θέσει και να ξεφεύγουν απ’ τον έλεγχο των γονιών. Η παιδική αυτή συμπεριφορά, είναι πιθανό να φτάσει ένα γονιό στα «άκρα» και να αντιδράσει προσβάλλοντας το παιδί. Παρόλο που είναι δύσκολο για τους γονείς να διατηρούν την ψυχραιμία τους σε κάθε περίπτωση, οι προσβολές είναι λόγια που «μένουν» χαραγμένα στο μυαλό και στη ψυχή του παιδιού, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγονται.

Μπείτε στη θέση των παιδιών

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοήσουμε τις συνέπειες του να υποτιμούμε και να προσβάλλουμε τα παιδιά είναι να μπούμε στη θέση τους.

Δείτε επίσης: Γιατί είναι σημαντικό για την υγεία μας να συγχωρούμε; Τα hαcks για να τα καταφέρουμε

Φανταστείτε να κάνατε μια «ζημιά» στο σπίτι και ο σύντροφός σας να άρχιζε να σας φωνάζει και να σας μειώνει. Να σας επισημαίνει πόσο αδέξιο άτομο είστε και πως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα σωστά. Πώς θα νιώθατε;

Φανταστείτε πάλι να καθυστερούσατε στη δουλειά και ο «ανώτερός» σας να σας εξευτέλιζε με τον χειρότερο τρόπο ή ακόμη και να σας χτύπαγε. Είναι προφανές πως μεταξύ ενηλίκων, τέτοιου είδους συμπεριφορές, απαγορεύονται. Γιατί επομένως οι προσβολές να είναι μια αποδεκτή και «βιώσιμη» λύση ώστε να μάθουν οτιδήποτε τα παιδιά;

Ένα παιδί νιώθει την ίδια ντροπή, τον ίδιο θυμό και τον ίδιο φόβο με εμάς όταν υποτιμάται. Παράλληλα, αισθάνεται εξαιρετικά μπερδεμένο διότι το μήνυμα που δέχεται είναι πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα η μαμά ή ο μπαμπάς να φωνάζει και να προσβάλλει ενώ όταν το ίδιο υιοθετεί την αντίστοιχη συμπεριφορά, τιμωρείται.

Η επιβολή της «δύναμής» μας, δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να νουθετήσουμε τα παιδιά

Η εκπαίδευση που βασίζεται στη δύναμη και την εξουσία, φαντάζει αποτελεσματική εκείνη τη στιγμή αφού τα παιδιά συνήθως υπακούν. Δεν λειτουργεί όμως μακροπρόθεσμα και τα παιδιά δεν αποκομίζουν τίποτε σημαντικό. Αντιθέτως. Οι προσβολές του γονέα, το πιο πιθανό είναι να προκαλέσουν θυμό, αντιδράσεις και μια ανάγκη του παιδιού για «εκδίκηση».

Οι επιπτώσεις του να «μειώνουμε» τα παιδιά

Ένα παιδί που ταπεινώνεται μέσα στην οικογένεια, είναι πιο επιρρεπές στο να μειώσει τους γύρω του διότι θα μιμηθεί το «πρότυπο» του, που δεν είναι άλλο από το γονιό του.

Άλλες αρνητικές συνέπειες όταν προσβάλλουμε τα παιδιά είναι:

Η σχέση γονέα-παιδιού πλήττεται.

Όταν ως γονιός επικρίνετε, φωνάζετε και πληγώνετε το παιδί σε τακτική βάση, καταστρέφετε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό σας και προκαλείτε μια συναισθηματική πληγή. Το παιδί παύει να σας θεωρεί «σύμμαχο» κι έναν άνθρωπο που μπορεί να εμπιστεύεται και να αγαπά.

Η αυτοεκτίμηση του παιδιού καταστρέφεται.

Προσβλητικά λόγια και ενέργειες προκαλούν στα παιδιά αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους. Ως αποτέλεσμα, αισθάνονται ανίκανα και ανάξια. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν επίσης να παρουσιάσουν υπέρμετρο άγχος, ακόμη και κατάθλιψη.

Τα λόγια σας «προγραμματίζουν» το μυαλό των παιδιών.

Εάν επαναλαμβάνετε συνεχώς στα παιδιά σας ότι είναι «ανόητα», τότε είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλή επίδοση στο σχολείο. Αντιστοίχως,, αν τους λέτε συνέχεια ότι είναι αδέξια και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σωστά, απλά θα σταματήσουν να προσπαθούν για να επιτύχουν το οτιδήποτε.

Ο σεβασμός είναι το «κλειδί»

Συμπερασματικά, για να μεγαλώνουμε υγιή και χαρούμενα παιδιά, πρέπει να τα σεβόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα βάζουμε όρια και κανόνες, αλλά όταν τα παιδιά «επαναστατούν», οφείλουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ευγένεια και αγάπη.

πηγη