Προϋπολογισμός – Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Η ομιλία του πρωθυπουργού

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατα τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

“Λυπάμαι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ηταν στην αίθουσα για να ακούσει τον υπουργό Οικονομικών. Κύριε Τσίπρα καταλαβαίνω ότι κάθε κόμμα παρουσιάζει τα στοιχεία από την πλευρά που τον συμφέρει. Αν έκανα αυτό που μου ζητάτε, να προκηρύξω εκλογές, αυτή η κοινοβουλευτική μας αναμέτρηση θα ήταν η τελευταία. Αν ήταν η τελευταία, δεν μπαίνετε στον πειρασμό να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία να μιλήσετε για το μέλλον του τόπου; Μιλήσατε 65′ για το παρελθόν. Ήσασταν, είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος”, είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: “Το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020, το 2022 καλύτερο από το 2021 και το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, δυναμικό και ελπιδοφόρο. (…) Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης”. 

“Το 2022 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι τριπλάσιος του Ευρωπαϊκού. Έτσι, στο τέλος του 2023, ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση, απαντάμε με ανάπτυξη”.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τη χώρα μας εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί, καθώς και ότι “έχουμε προσθέσει 150.000 θέσεις εργασίας το 2022″. 

“Οι εξαγωγές μας καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όπως κι οι ξένες επενδύσεις. Όσες έγιναν σε 9 μήνες του 2022, ισοδυναμούν με το σύνολο του 2021. Ενώ πλέον την Ελλάδα εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί: η Amazon, η Microsoft, η Pfizer, η Digital Realty”.

9,7% αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός μέσα στο 2022, αντίθετη πορεία ακολούθησε το δημόσιο χρέος και στο τέλος του 2023 θα έχει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη, ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραθέτοντας σχετικούς πίνακες. “Το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα”. 

 

 

Δείτε LIVE

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ