Βίοι όχι παράλληλοι, οι παρακολουθήσεις σε Βέλγιο και Ελλάδα

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από το Qatar Gate, αν τις δει κάποιος με μια πιο διεισδυτική ματιά, μπορούν να μας οδηγήσουν σε πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα, γύρω από την εν γένει λειτουργία των θεσμών σε Βέλγιο, Ελλάδα και Ε.Ε.

Στο Βέλγιο οι αρχές λειτούργησαν με απόλυτη μυστικότητα, χωρίς να διαρρεύσει τίποτα, πριν ολοκληρώσουν τις έρευνές τους που τις οδήγησαν σε ασφαλή συμπεράσματα. Αντίθετα κάτι τέτοιο στην Ελλάδα είναι περίπου αδιανόητο, μια και ακόμη και μια κατάθεση ενός προσώπου, γίνεται εντός ολίγου βούκινο ανά την επικράτεια.

Την έρευνα μυρίστηκε μια Βελγική εφημερίδα η Le Soir. Oι αρχές συμφώνησαν με την διεύθυνσή της, να μην δημοσιοποιήσουν στοιχεία, που περιήλθαν σε γνώση των συντακτών τους, με αντάλλαγμα να έχουν προνομιακή μεταχείριση στην παρουσίαση του υλικού, όταν ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο. Τέτοιου τύπου εχεμύθεια στην Ελλάδα είναι εκτός κάθε συζήτησης.

Όλο αυτό το αλισβερίσι με Κατάρ, εντός των τειχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πέρασε κάτω από τα ραντάρ των εκατοντάδων εντεταλμένων γι αυτή την δουλειά και πλουσιοπάροχα αμειβόμενων κοινοτικών οργάνων.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οργιάζουν οι λομπίστες, που μετρούν σε αρκετές χιλιάδες και οι ΜΚΟ, μια εκ των οποίων, ήταν στο κόλπο του Qatar Gate.

Αυτή εμφανιζόταν με τον ψευδεπίγραφο τίτλο, της καταπολέμησης της ατιμωρησίας.

Τώρα που ξύπνησαν στην Ε.Ε., μας λένε ότι θα αυστηροποιήσουν τους κανόνες όσων διακινούνται στους διαδρόμους, στα καφέ και στα εστιατόρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Λες και οι παράνομες συναλλαγές δεν μπορούν να συμφωνηθούν σε χώρους εκτός Κοινοβουλίου.

Την ίδια ώρα, που κόπτονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις παρακολουθήσεις των κινητών και φτιάχνουν συστήματα ανίχνευσής τους, κάτω από την μύτη τους, οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου, παρακολουθούσαν Ευρωβουλευτές και έπιασαν μέλη του Ε.Κ. με την γίδα στην πλάτη, δηλ. με το ζεστό χρήμα σε βαλίτσες και παχυλούς φακέλους.

Στην Ελλάδα με όλα διάτρητα, ακόμη και για την ΕΥΠ, κυκλοφορούν πληροφορίες και υλικό, για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών μέχρι και γραμματέων. Οι φαρισαίοι λείπουν μόνο από το κάδρο.

Όλα κινούνται εν μέσω φημών. Όμως η υπόθεση Qatar Gate, αποδεικνύει ότι ουδείς είναι υπεράνω υποψίας και του νόμου, μια το χρήμα διαφθείρει και διεγείρει τα πιο ταπεινά ένστικτα του ανθρώπου, ακόμη κι αν κινείται σε έναν χώρο πλουσιοπάροχα αμειβόμενο, με ταυτόχρονη ικανοποίηση της όποιας ματαιοδοξίας για δημοσιότητα και συχνοτισμό με το διεθνές τζετ σετ.

Στη Βελγική πρωτεύουσα, δεν είδαμε κανένα δημοσιογράφο ή πολιτικό να αμφισβητεί την έρευνα των μυστικών υπηρεσιών, ούτε να αρχίζουν να σχολιάζουν και να αμφισβητούν την σκοπιμότητα των λεγόμενων καθ' ημάς, επισυνδέσεων.

Οι παρακολουθήσεις στην Αθήνα, όλες αποδίδονται συλλήβδην στην κυβέρνηση, συχνά χωρίς να υπάρχουν τεκμήρια και όχι σε κάποια όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας, και ουδείς δεν διερεύνησε το ενδεχόμενο, που είναι σφόδρα πιθανό, αυτές να γίνονται από ιδιώτες και να εξυπηρετούν προσωπικά και ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Στην Ελλάδα επειδή όλα είναι βορά στην πολιτική προπαγάνδα, ακόμη και μια αυθαίρετη ενέργεια ενός υπηρεσιακού οργάνου της Πολιτείας, χρεώνεται χωρίς δεύτερη κουβέντα, στον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.

Δυστυχώς η κοντόφθαλμη μικροπολιτική εμποδίζει να διδαχθούμε από σημερινά λάθη και να εμποδίσουμε να επαναληφθούν τα ίδια στο μέλλον. Κλασικό παράδειγμα ο νόμος που πέρασε προ ημερών για την αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Η άρνηση εφ' όλης της ύλης, από το σύνολο της αντιπολίτευσης έχει δύο ερμηνείες. Ή δεν θέλεις να γίνει τίποτα και σε βολεύει το ξέφραγο αμπέλι, ή δεν κάνεις προτάσεις με το σκεπτικό ότι δεν νομιμοποιώ την κυβερνητική πολιτική. Άρα η χώρα δεν κάνει ένα βήμα μπροστά.

Όμως, αν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν συμβάλλει με εποικοδομητικές προτάσεις, θα μπορούσε η ΕΥΠ να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να προχωρήσει στο έργο της, που είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και σε αυτά της καταπολέμησης των εγκλημάτων του λεγόμενου λευκού κολάρου.

Όταν αρκούμαστε ο ένας να καταγγέλλει τον άλλο, κι όταν στη χώρα υπάρχει δυστυχώς και στις μέρες μας διχαστικό κλίμα, που κάποιοι επιμένουν και φροντίζουν να καλλιεργούν, τότε η σοβαρότητα θα παραμένει ζητούμενο και η απογοήτευση θα οδηγεί τα καλά μυαλά του τόπου σε άλλες Πολιτείες...

Διαβάστε επίσης