Πέτρος Ψωμάς στο tempo24: «Ναι, το πιστεύω πως θα είμαι ο επόμενος Δήμαρχος Πατρέων»

 

Σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του σπιράλ Πέτρος Ψωμάς, υποψήφιος Δημάρχος Πατρέων, μιλώντας στο tempo24.gr αναφέρθηκε στις προτάσεις της παράταξης προς τους πατρινούς, στο Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, στους νέους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο, αλλά και στις σχέσεις του με τα κόμματα. 

 

Έχετε εκ νέου ανακοινώσει την υποψηφιότητά σας για τη θέση του Δημάρχου Πατρέων. Γιατί τόσο νωρίς; Ποιος ο σχεδιασμός σας μέχρι τον Οκτώβριο του 2023;

Το σπιράλ εξελίσσεται στη μόνη δημοτική παράταξη που με συνέπεια συμμετέχει σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Πατρέων, καθ’ όλη την τετραετία. Με σοβαρότητα αντιπολιτευόμαστε τη δημοτική αρχή και μέσα από διαρκή επικοινωνία με τους Πατρινούς  επικαιροποιούμε το πρόγραμμά μας. Το όραμά μας για μια άλλη Πάτρα –μια πόλη ευρωπαϊκή, προόδου, ανάπτυξης και ευημερίας- παραμένει επίκαιρο. Η ανάγκη, μάλιστα, μιας τέτοιας προοπτικής είναι σήμερα ακόμα πιο επιτακτική. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα, με σημαντικά προβλήματα σε πολλούς τομείς. Η τοπική αυτοδιοικηση καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση των πολιτών, αλλά και στην πραγματική αναβάθμιση της ζωής τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται μόνο με συσσίτια ή επιδοματική πολιτική. Ο λαός της Πάτρας αξίζει ένα μέλλον με γνώμονα την ανάπτυξη και την εισροή χρημάτων στην πόλη (μέσω π.χ. της αύξησης της επισκεψιμότητας, της υλοποίησης έργων υποδομής και ενέργειας, της προσέλκυσης νέων δραστηριοτήτων). Η καθημερινότητα του δημότη μπορεί και πρέπει να καλυτερεύσει (με περισσότερους δημόσιους χώρους πράσινου, με μετακινήσεις χαμηλού κόστους κ.α.).

Αυτό που πρεσβεύουμε -και από το 2019 παρουσιάζουμε με κάθε ευκαιρία στους συμπολίτες μας- αισθανόμαστε πως είναι πλέον πλειοψηφικό ρεύμα στην πόλη. Ως εκ τούτου, θα είμαστε εκ νέου υποψήφιοι. Ως εμπνευστής αυτού του εγχειρήματος και επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας μελών, ψηφοφόρων και ανθρώπων που μας εμπιστεύονται και μας ενθαρρύνουν, θα διεκδικήσω να είμαι ο επόμενος Δήμαρχος Πατρέων.

Μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 θα καταθέσουμε το πλήρες πρόγραμμά μας στους πατρινούς και θα αρχίσουμε να ανακοινώνουμε τις υποψηφιότητες μας. Έχει γίνει σπουδαία προεργασία τόσο σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων, όσο και στα τοπικά συμβούλια όλων των κοινοτήτων του δήμου. Μας ενδιαφέρει πολύ όλες οι τοπικές κοινωνίες να αναδείξουν κι αυτές το πιο αξιόλογο δυναμικό τους. Μέχρι το καλοκαίρι οι πατρινοί ψηφοφόροι θα γνωρίζουν τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει το σπιράλ για την πόλη και τη ζωή τους ως δημοτική αρχή. Θα ξέρουν επίσης σε ποιους ανθρώπους της πόλης θα ανατεθεί η υλοποίηση του οράματος μας. Ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας της ουσιαστικής αντιπαράθεσης με τις υπόλοιπες εναλλακτικές προτάσεις.

Η δημοτική ομάδα του σπιράλ: Πέτρος Ψωμάς, Χαράλαμπος Στανίτσας, Αθανάσιος Δούρος.

 

Μιλώντας για εναλλακτικές προτάσεις, υπάρχουν ήδη δύο νέοι «παίκτες» στο παιχνίδι των δημοτικών εκλογών για την Πάτρα. Ο Βασίλης Αϊβαλής ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Κώστας Σβόλης διαδέχτηκε στην ηγεσία της παράταξης του τον Νίκο Παπαδημάτο. Σας ανησυχούν αυτές οι υποψηφιότητες;

Το μόνο που με ανησυχεί είναι τα χρονίζοντα προβλήματα της Πάτρας και ο τρόπος άσκησης πολιτικής από τον σημερινό δήμαρχο. Είναι ένας δήμαρχος που διοικεί δίχως όραμα και σχέδιο, που νοιάζεται περισσότερο για τα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και λιγότερο για την πόλη μας. Κι αυτό καθιστά την Πάτρα ουραγό, σε μια σειρά κατατάξεων. Εκτιμώ πως η Λαϊκή Συσπείρωση έκλεισε τον κύκλο της. Αν θέλετε, πρόσφερε ό,τι είχε να προσφέρει. Ειδικά για την πενταετή θητεία που έρχεται, η Πάτρα πρέπει να πορευτεί με εξωστρέφεια και ανοικτοσύνη προς την ευρωπαϊκή της προοπτική και να απεγκλωβιστεί οριστικά από δογματισμούς και ιδεοληπτικές εμμονές. Αυτή είναι η μόνη ανησυχία που δικαιολογώ στον εαυτό μου και στα στελέχη μας.

Οι παρατάξεις που αναφέρατε αποτελούν ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη διακυβέρνηση του Δήμου Πατρέων. Γνωρίζω και εκτιμώ και τους δύο επικεφαλής και θεωρώ ότι μπορούν να εγγυηθούν μια ουσιαστική αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων. Όταν στόχος παραμένει η αναπτυξιακή προοπτική και η διαχείριση των ζητημάτων της πόλης δίχως ιδεολογήματα και κομματικές εξαρτήσεις, τότε η συνεννόηση είναι μονόδρομος. Αισιοδοξώ πως ο προεκλογικός διάλογος θα έχει πολιτικό πολιτισμό, αυτοδιοικητικό ενδιαφέρον και επίπεδο προτάσεων που θα προάγει την Πάτρα και θα σέβεται τους ψηφοφόρους. Έχω απόλυτη πίστη πως η πρόταση του σπιράλ για την Πάτρα είναι αυτή που θα της εξασφαλίσει την ταχύτερη και ομαλότερη μετεξέλιξή της σε μητρόπολη και πόλη- πρωταγωνιστή.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Πέτρου Ψωμά για την πόλη; Σε ποιους τομείς θα δώσετε περισσότερη έμφαση αν εκλεγείτε;

Το σπιράλ παρακολουθεί και μελετάει όλα τα αυστηρά αυτοδιοικητικά ζητήματα που αφορούν την Πάτρα. Ασχολούμαστε όμως έντονα, μέσω συγκεκριμένων θεματικών ομάδων, και με όλα τα πολιτικά και αναπτυξιακά θέματα που επηρεάζουν τη ζωή των πατρινών και την προοπτική του τόπου μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια πολύπλοκη υπόθεση. Εμείς έχουμε απλοποιήσει την προσέγγισή της, δουλεύοντας με θεματικές ομάδες εργασίας που υπερ-καλύπτουν τις αρμοδιότητες ενός σύγχρονου δήμου. Στο σπιράλ προσεγγίζουμε συνεργατικά όλα τα ακόμα άλυτα προβλήματα και όλες τις προς διαχείριση καταστάσεις. Το ζητούμενο είναι η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους δημότες, η δημιουργία προϋποθέσεων για περαιτέρω πρόοδο όλης της κοινωνίας και η ανάληψη πρωτοβουλιών για καινοτόμες δράσεις και άνοιγμα νέων προοπτικών. Οι προτεραιότητες μας είναι η εξυπηρέτηση των πατρινών στην καθημερινότητά τους,  η σωστή λειτουργία και η καθαριότητα της πόλης και η μετεξέλιξη της Πάτρας σε αναπτυξιακό πόλο και τουριστικό προορισμό. Πως θα αναπτυχθεί; Με έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία, με ενδυνάμωση των start-ups, με νέες θέσεις εργασίας. Πως θα γίνει επισκέψιμη; Με επενδύσεις σε μαρίνα, με θεματικά πάρκα, με πολιτιστικούς θεσμούς, αθλητικές διοργανώσεις, σημαντικές πρωτοβουλίες κλπ.

 

Ποιες είναι οι Ομάδες Εργασίας στις οποίες αναφέρεστε;

Δέκα θεματικές, με τις αρμοδιότητές τους, τους συντονιστές τους, τις υπο-ομαδες τους και συγκεκριμένο πλαίσιο δουλειάς που συναποφασίζουν τα μέλη της καθεμιάς, με ανοικτές διαδικασίες. Καλύπτουν όλους τους τομείς Αρμοδιοτήτων του Δήμου. Αλλά κυρίως όλες τις τομεακές πολιτικές που ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή αξιοποιεί για να  υλοποιήσει το  όραμα και την στρατηγική της. Αναλυτικότερα είναι οι: #Διοίκηση, #Οικονομία, #Κοινωνία (εκεί έχουμε ενσωματώσει και την #Υγεία), #Αθλητισμός, #Πολιτισμός, #Περιβάλλον, #Παιδεία, #Τεχνολογία, #Τουρισμός και #Υποδομές. Επίσης λειτουργούμε δύο ομάδες στις οποίες έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση, καθώς στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας είναι η κινητροδότηση και αξιοποίηση από τον δήμο των τμημάτων της κοινωνίας που αυτές εκπροσωπούν. Είναι η #Νεολαία και ο #Εθελοντισμός. Παράλληλα, για  λόγους εσωτερικής οργάνωσης στην πορεία μας προς τις εκλογές, διαθέτουμε στη δομή μας και τις εξής ομάδες εργασίας: το #Γραφείο Τύπου, την υποστηρικτική #Ομάδα_Γραφείου, την #Επικοινωνία και την Ομάδα #Ψηφοδελτίου. Οι συντονιστές όλων αυτών των ομάδων, μαζί με τους δημοτικούς μας συμβούλους, την εκλεγμένη από την παράταξη Πολιτική Γραμματεία και τον Επίτιμο Γραμματέα μας συναποτελούν το Πολιτικό Συμβούλιο του σπιράλ.

 

Η οργάνωσή σας θυμίζει… κόμμα. Αλήθεια, με τα κόμματα ποιες είναι οι σχέσεις του σπιράλ;

Την ίδια διαπίστωσή (πως η διάρθρωση του σπιράλ θυμίζει οργάνωση κόμματος) έκανε δημόσια και ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του στο Συνέδριο Επιτυχημένων Αυτοδιοικητικών Πρακτικών που διοργανώσαμε τον περασμένο Οκτώβριο στο Δημοτικό Θέατρο. Είχα την ευκαιρία να του ζητήσω διευκρινίσεις στο περιθώριο του συνεδρίου και συζητήσαμε το θέμα εκτενώς και με τους υπόλοιπους δημάρχους που βρέθηκαν στην Πάτρα εκείνη τη μέρα. Πράγματι, στα ελληνικά χρονικά, δεν έχει υπάρξει παράταξη με οργανωτική δομή σαν τη δική μας και διάρκεια μεγαλύτερη από μια δημοτική θητεία. Εμείς το επιχειρούμε, το πιστεύουμε και το αξιοποιούμε στο έπακρο. Ταυτόχρονα έχουμε καταφέρει αυτή η οργάνωση να μη μας στερεί την ευελιξία και την ταχύτητα στις αποφάσεις. Αρωγοί σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ανοικτοσύνη που χαρακτηρίζει όλα τα μέλη και τις διαδικασίες μας, το επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης που έχουμε κατακτήσει και η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία που καθιστά κάθε μέλος μας απαραίτητο και αποδεκτό στη θέση που έχει αναλάβει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον επικεφαλής που, ως ο πρώτος μεταξύ ίσων, συντονίζει την όλη προσπάθεια.

 

Το 2019 ο κόσμος σας ψήφισε ως κάτι νέο, φρέσκο, άφθαρτο. Το 2023, για ποιους λόγους να σας ψηφίσουν οι δημότες;

Είναι αλήθεια ότι στις εκλογές του 2019 το σπιράλ ήταν μια δημοτική παράταξη τριών μηνών. Κι όμως μας τίμησαν με την ψήφο τους σχεδόν 6.500 Πατρινοί. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εκλογή μας μέχρι σήμερα, όχι μόνο γίναμε γνώστες του αυτοδιοικητικού τοπίου και των θεμάτων που απασχολούν τον δήμο, αλλά διαθέτουμε πλέον στρατηγική πρόταση και οδικό χάρτη. Δεν φτάσαμε μαγικά και απότομα σε αυτό το σημείο. Έγινε μέσω της συνεπούς και αδιάλειπτης παρουσίας μας στα όργανα και στην κοινωνία, μέσω της διαρκούς ενασχόλησης μας με τα μεγάλα και τα μικρότερα θέματα της πόλης, μέσω των τοποθετήσεων και προτάσεων μας, μέσω πλήθους εκδηλώσεων που διοργανώσαμε. Πλέον και γνωρίζουμε τα θέματα και έχουμε διαμορφώσει καθαρό όραμα και συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πιστεύουμε, τέλος, στο διάλογο, την σύνθεση των ιδεών και των προτάσεων και δεν αποκλείουμε κανέναν. Ειδικά για το τελευταίο –το περί αποκλεισμών- δεν είμαι τόσο σίγουρος για καμία άλλη δημοτική παράταξη. Για αυτούς τους λόγους θα μας ψηφίσουν οι δημότες.

 

Ποιο εκτιμάται πως θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης του 2023 για το σπιράλ;

Θα είναι η εκλογή του σπιράλ στο ρόλο της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Πατρέων. Η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στο λαό της Πάτρας. Μέσα από τη διαδικασία των δύο γύρων που ο νόμος προβλέπει, οι συνδημότες μας θα κληθούν να εκλέξουν το νέο τους δήμαρχο. Εμπιστεύομαι το αισθητήριο του κόσμου. Έχουμε ένα όραμα για την Πάτρα του 2030 και ένα συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησής του. Και έχουμε 11 ολόκληρους μήνες για να το παρουσιάσουμε στους πατρινούς. Αν όλοι προσέλθουν στις κάλπες καλά ενημερωμένοι για την πρότασή μας, τότε ναι, το πιστεύω πως ο Πέτρος Ψωμάς θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος Πατρέων.

Διαβάστε επίσης