Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας;

 

Μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της εγκυμοσύνης είναι το πρώτο θετικό τεστ. Θέλετε να πείτε σε όλο τον κόσμο ότι περιμένετε παιδί αλλά δεν ξέρετε πως;

Κάθε γονιός θα σας πει ότι παίρνει καθημερινά αμέτρητες αποφάσεις για το παιδί του. Μια από τις πρώτες κιόλας αποφάσεις της εγκυμοσύνης που θα πρέπει να πάρετε είναι το πότε θα την ανακοινώσετε. Δεν υπάρχουν πιο συναρπαστικά νέα για να μοιραστείτε. Mπορεί να είναι δύσκολο να το κρατήσετε μυστικό, ειδικά από την οικογένεια και τους φίλους σας.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το πότε και πώς οι άνθρωποι ανακοινώνουν μια εγκυμοσύνη. Τελικά, η καλύτερη στιγμή είναι αυτή που αισθάνεσθε εσείς κατάλληλη. Κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις για να σας βοηθήσουν να βρείτε τι είναι το σωστό για εσάς.

Δείτε επίσης: Γιατί είναι σημαντικό για την υγεία μας να συγχωρούμε; Τα hαcks για να τα καταφέρουμε

Πότε να ανακοινώσω την εγκυμοσύνη;

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να ειδοποιήσετε την οικογένειά σας, τους φίλους σας και όλους όσους σας ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αναμονή μερικών εβδομάδων ή μηνών μπορεί να δώσει σε εσάς και τον σύντροφό σας χρόνο να απολαύσετε τον ενθουσιασμό μόνοι σας.

Αν έχετε άγχος να αποκαλύψετε τα νέα, ίσως νιώσετε πιο άνετα να μοιραστείτε την κατάσταση της εγκυμοσύνης σας αφού επισκεφθείτε τον γιατρό σας και κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και υπέρηχους.

Πώς θα το πάρουν οι φίλοι και οι συγγενείς;

Ένα πλεονέκτημα του να το πείτε νωρίς σε στενούς φίλους και συγγενείς μπορεί να σημαίνει ότι θα λάβετε υποστήριξη από νωρίς. Μόλις μαθευτεί, οι άνθρωποι (ακόμη και άνθρωποι που δεν γνωρίζετε πολύ καλά) συχνά θα είναι περισσότερο από ευτυχείς να μοιραστούν ανεπιθύμητες συμβουλές, σχόλια για το βάρος σας, χάδια στην κοιλιά και εφιαλτικές ιστορίες τοκετού.

Mην αισθάνεστε ότι πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές τους. Kάποιοι μπορεί να μην είναι σε θέση να δείξουν την ευτυχία τους για εσάς με τόσο ενθουσιασμό. Όσοι έχουν χάσει ένα μωρό ή αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εγκυμοσύνη μπορεί να βρουν δύσκολα τα νέα. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το πείτε σε αυτούς τους φίλους ιδιαιτέρως.

Πώς θα το πω στο παιδί;

Αν έχετε ήδη παιδιά, ίσως αποφασίσετε να μην τους το πείτε μέχρι να προχωρήσει η εγκυμοσύνη. Βέβαια, τα παιδιά μπορεί κάλλιστα να πάρουν την πληροφορία αν το γνωρίζουν και άλλοι άνθρωποι. Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει πολλές ερωτήσεις στα παιδιά, γι’ αυτό χρειάζεται χειρισμό με προσοχή. Ανάλογα με την ηλικία τους μπορεί να θέλουν να μάθουν πώς συμβαίνει.

Μόλις αποφασίσετε να το πείτε στα παιδιά σας, είναι καλή ιδέα να τα συμπεριλάβετε στο ταξίδι:
αφήνοντάς τα να ψηλαφίσουν την κοιλιά σας και μιλώντας τους για το πώς μεγαλώνει το μωρό σας μέσα σε αυτήν
δείχνοντάς τους πού θα κοιμάται το αδελφάκι τους
ζητώντας τη βοήθειά τους στην επιλογή ρούχων και παιχνιδιών
διαβάζοντας μαζί ένα βιβλίο για να τα βοηθήσετε να καταλάβουν τι πρόκειται να συμβεί

Είναι φυσιολογικό το παιδί σας να ανησυχεί για τον ερχομό ενός μωρού. Συνήθως φταίει το σοκ μιας τόσο μεγάλης αλλαγής και όχι ο εγωισμός. Όπως και εσείς, έτσι και τα παιδιά σας πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδέα ότι περιμένουν ένα νέο μέλος της οικογένειας.

Προετοιμαστείτε για ερωτήσεις σχετικά με το πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή τους, όπως:

Θα με αγαπάς ακόμα;
Θα παίζεις μαζί μου;
Θα συνεχίσω να έχω το δικό μου δωμάτιο;

Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τους φόβους τους, αλλά μην πιέζετε το θέμα αν δεν ενδιαφέρονται.

Τι γίνεται αν πω σε όλους ότι είμαι έγκυος και στη συνέχεια αποβάλλω;

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να καθυστερήσουν την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου (12 εβδομάδες). Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω ανησυχιών σχετικά με τον κίνδυνο αποβολής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Όταν αποφασίζετε την κατάλληλη στιγμή για να πείτε στον κόσμο ότι είστε έγκυος, ίσως να θέλετε να σκεφτείτε πώς θα αντιμετωπίζατε μια αποβολή σε περίπτωση που συνέβαινε. Πολλοί μπορεί να μη θέλουν να τη συζητήσουν με άλλους. Από την άλλη, μπορεί να εξασφαλίζετε την υποστήριξη των κοντινών σας ανθρώπων εφόσον τη χρειάζεστε.

https://www.imommy.gr/