Μπλακ Φόρεστ - Η αξεπέραστη τούρτα του «σκοτεινού δάσους» και η συνταγή για παστάκια

Η τούρτα Μπλακ Φόρεστ (Black Forest) είναι φημισμένο διεθνώς γερμανικό γλυκό από παντεσπάνι σοκολάτας με πλούσια γέμιση σαντιγί και κερασιών.

Συνήθως αποτελείται από παραπάνω από μία στρώσεις παντεσπανιού, ενώ το παραδοσιακό της γαρνίρισμα θέλει άφθονη χτυπημένη κρέμα, κεράσια κομπόστα, σε σιρόπι ή μαρασκίνο και τρίμμα σοκολάτας.

Το Kirsch δίνει στην Μπλακ Φόρεστ το χαρακτηριστικό της άρωμα

Το Kirsch, αλκοολούχο απόσταγμα από γλυκόξινα κεράσια του δάσους που θυμίζουν τα δικά μας βύσσινα (της ποικιλίας Morello), που προστίθεται στο κέικ, είναι αυτό που δίνει στο γλυκό το υπέροχο άρωμά του. Επιπλέον χαρακτηρίζει τη γερμανική συνταγή έναντι των αυστριακών εκδοχών Μπλακ Φόρεστ (Black Forest), οι οποίες βρέχουν το παντεσπάνι και με άλλα οινοπνευματώδη ποτά, όπως το ρούμι.

Το όνομά της Μπλακ Φόρεστ και η φήμη της

Το όνομα του γλυκού παραπέμπει στην οροσειρά του Μέλανα Δρυμού της νοτιοδυτικής Γερμανίας (του πλέον σκοτεινού, όπως λέγεται, από τα γερμανικά δάση), αλλά και στα κεράσια και το Kirsch της περιοχής, καθώς η πλήρης ονομασία της τούρτας είναι Schwarzwalder Kirschtorte. Αναφέρεται πρώτη φορά γραπτώς το 1934, οπότε και συνδέεται με την πόλη του Βερολίνου. Ήδη από το 1949 θεωρείται ένα από πιο γνωστά γερμανικά κέικ του κόσμου. με πληροφορίες από το icookgreek.com.

Συνταγή για παστάκια Black Forest

Υλικά

ζάχαρη: 250 γρ.
αυγά: 6
αλεύρι: 100 γρ.
κακάο: 50 γρ.
βούτυρο: 150 γρ. λιωμένο και λίγο επιπλέον

Συνταγή για παστάκια Black Forest

Υλικά

ζάχαρη: 250 γρ.
αυγά: 6
αλεύρι: 100 γρ.
κακάο: 50 γρ.
βούτυρο: 150 γρ. λιωμένο και λίγο επιπλέον

Για το σιρόπι

ζάχαρη: 200 γρ.
νερό: 350ml
Kirsch: λίγο

Για την κρέμα και τη γέμιση

σοκολάτα κουβερτούρα: 200 γρ., σε φλούδες
κρέμα γάλακτος: 800ml
ζάχαρη άχνη: 80 γρ.
βανίλια: λίγη
κερασάκια ή βύσσινα: 1 κονσέρβα, σε ελαφρύ σιρόπι, στραγγισμένα
κεράσι ή βύσσινο γλυκό κουταλιού: για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε πρώτα το παντεσπάνι ως εξής: Χτυπάτε σε μπολ με το μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να φουσκώσουν. Κοσκινίζετε μαζί με το αλεύρι και το κακάο και τα προσθέτετε στο μείγμα αυγών-ζάχαρης. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε το μείγμα σε 3 τετράγωνα ταψάκια στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και ελαφρά βουτυρωμένα και ψήνετε στους 180 °C για 25’ περίπου. Ξεφορμάρετε και αφήνετε τα παντεσπάνια να κρυώσουν. 
Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη και το νερό για 7’-8’ και το αρωματίζετε με το Kirsch.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και προσθέτετε την άχνη και τη βανίλια ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Σε μια πιατέλα τοποθετείτε το ένα παντεσπάνι και το περιχύνετε με λίγο σιρόπι. Από πάνω βάζετε μία στρώση σαντιγί και κατόπιν σκορπίζετε τα κερασάκια. Καλύπτετε με το δεύτερο παντεσπάνι, απλώνετε πάλι σαντιγί και σκορπίζετε τα υπόλοιπα κερασάκια.
Τοποθετείτε το τρίτο παντεσπάνι και καλύπτετε την επιφάνεια της τούρτας και τα πλαϊνά της με πολύ λίγη σαντιγί. Πασπαλίζετε την τούρτα στην επιφάνεια και στα πλαϊνά με φλούδες σοκολάτας. 
Την κόβετε σε 16-18 ορθογώνια παστάκια. Γαρνίρετε κάθε παστάκι με 1 κερασάκι ή βύσσινο και με την υπόλοιπη σαντιγί.