Το «γυαλί» ανάμεσα στην Εύα Καϊλή και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είχε σπάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η κράτησή της για την υπόθεση διαφθοράς και lobbying υπέρ του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο, το θρυμμάτισε… οριστικά.
Άμεσα, με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη η Εύα Καϊλή διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ ενώ σήμερα (10.12.2022) ο εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος, ζήτησε από την ευρωβουλευτή να επιστρέψει την έδρα της.
Η Εύα Καϊλή «έχει εδώ και μήνες λάβει πολύ συγκεκριμένες και αγεφύρωτες αποστάσεις και διαφοροποιήσεις από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τις θέσεις και τις αξίες που αυτό εκφράζει», είπε ο Δημήτρης Μάντζος μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα» στον ΣΚΑΪ.
Χαρακτήρισε αυτονόητη και αυτόματη τη διαγραφή της Εύας Καϊλή με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας ότι «την καλούμε πλέον να παραδώσει την έδρα στην παράταξη με την οποία εξελέγη».
Ο εκπρόσωπος του κόμματος εξήγησε και τους τρεις βασικούς λόγους που οι σχέσεις της Εύας Καϊλή με το ΠΑΣΟΚ είχαν «χαλάσει».
«Πρώτον, εντός 24ώρου από τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο τέλος Ιουλίου για απόπειρα εγκατάστασης του Predator, η κ. Καϊλή βγαίνει και λέει, πριν καν το πει η ΝΔ, ότι οι υποκλοπές συνηθίζονται και συμβαίνουν παντού, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα.
Δεύτερον, στο τέλος Αυγούστου, η κ. Καϊλή, σε αγαστή αρμονία με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη ΝΔ και το Μέγαρο Μαξίμου, εμποδίζει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της Εξεταστική Επιτροπή PEGA, να εξετάσουν το ζήτημα.
Και, τρίτον, στο τέλος Νοεμβρίου, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψάλλει παιάνες για το Κατάρ, όταν όλη η Ευρώπη και όλη η υφήλιος μιλά για μία αδιαφανή ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, το κυριότερο, για μία συστηματική παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή».
«Αυτοί οι τρεις λόγοι είναι αρκετοί ώστε ο Νίκος Ανδρουλάκης να έχει αποφασίσει να μην συμπεριληφθεί η κ. Καϊλή σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής», επεσήμανε ο Δημήτρης Μάντζος.
«Από χθες το επίπεδο αλλάζει, καθώς έχουμε ένα μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό θέμα. Ένα ζήτημα αδιαφάνειας, φερόμενης διαφθοράς, ένα ζήτημα πολιτικής ηθικής, στο οποίο δεν χωρά καμία ανοχή», συμπλήρωσε.