Συνάντηση Ζαΐμη με τον Υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο - Η στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών σε ένα εμβληματικό έργο

Συνάντηση στην Βουλή είχε ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης με τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο στην Βουλή χθες με θέμα την στήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών σε ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό έργο στο οποίο συμμετέχει και το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS) από το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών.

Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας να υιοθετήσει τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω υποδομών παγκοσμίου βεληνεκούς και στις οποίες θα μπορεί να απευθύνεται το Ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας ώστε να ελέγχει και να επικυρώνει την αξία των αναπτυσσόμενων λύσεων καθώς και συνολικά να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της Βιομηχανίας.

Στο έργο συμμετέχουν 25 εταίροι από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, την Δανία, την Ισπανία, την Τσεχία και την Ελλάδα. Ο συντονιστής του έργου είναι η Commissariat à l'Énergie Atomique από την Γαλλία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φθάνει στο ύψος των εξήντα εκατομμυρίων Ευρώ (60 MEuro). Η προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης του έργου είναι η 1η Ιανουαρίου 2023. Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ευρώπη και για τη χώρα καθώς αποτελεί τη Ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Βιομηχανική Παραγωγή. Θα προσφέρει διεθνή αναγνωρισιμότητα στη χώρα, διότι θα αποτελέσει έναν κόμβο του δικτύου των υποδομών οι οποίες θα αναπτυχθούν πανευρωπαϊκά. Θα καταστήσει την χώρα ένα σημαντικό εταίρο στην ανάπτυξη και υιοθέτηση λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για τη Βιομηχανία και θα συνεισφέρει στη ενίσχυση της φήμης της χώρας (brand name) ως κέντρο προώθησης της καινοτομίας. Επιπλέον, το έργο θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Βιομηχανίας και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για το οικοσύστημα καινοτομίας τόσο της Ελλάδας όσο και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο υποστηρίζει η Ελλάδα στο συγκεκριμένο έργο. Στο περιθώριο της συνάντησης εγινε και ενας συντομος πολιτικός διάλογος με τον πρόεδρο της Βουλής κ Τασούλα