Πάτρα: Ο Κων. Κηπουργός παρουσιάζει τον φιλέλληνα λόρδο Άστιγξ και το ομοίωμα της κορβέτας Καρτερία που φιλοτέχνησε

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr, στο πλαίσιο των δράσεων της για ανάδειξη ιστορικών γεγονότων και προσώπων που έπαιξαν καθοριστικό λόγο στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους σας προσκαλεί στην παρουσίαση Οι αφανείς Φιλέλληνες στην επανάσταση του 1821 – Ο λόρδος Φραγκίσκος Άστιγξ και το πολεμικό του πλοίο ‘‘ΚΑΡΤΕΡΙΑ’’ από τον ιατρό χειρουργό Ω.Ρ.Λ. Κωνσταντίνο Κηπουργό.

Θα παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία για τον φιλέλληνα Άστιγξ, την κορβέτα Καρτερία, αλλά και ομοίωμα της κορβέτας μήκους 2,20μ πλάτους 0,60μ και ύψους 1,60μ μελετημένο, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τον Κ. Κηπουργό με υλικά το ξύλο, το σχοινί και το πανί. 

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 8.30μμ στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Καραϊσκάκη 153 ισόγειο, μεταξύ Πατρέως και Γεροκωστοπού- λου στην Πάτρα με ελεύθερη είσοδο αλλά με κράτηση θέσης η οποία εξασφαλίζεται στο 2610.622250 ωράριο γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ, για δε τις άλλες ώρες στο 2610.277171 καθώς και στο [email protected]. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ο άγνωστος εν πολλοίς φιλέλληνας ήρωας, της επανάστασης του 1821, ο άγγλος λόρδος Φραγκίσκος Άστιγξ έδρασε στηρίζοντας τον αγώνα των Ελλήνων υπηρετώντας ανιδιοτελώς το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό με το πρωτοπόρο ‘‘υβριδικό’’ πολεμικό πλοίο την Καρτερία’’, το πλέον σύγχρονο πλοίο της εποχής που κυκλοφορούσε στη Μεσόγειο.

Η Καρτερία που σχεδιάστηκε και εξοπλίστηκε από τον Φραγκίσκο Άστιγξ ήταν το πρώτο υβριδικό πολεμικό πλοίο στον κόσμο που συμμετείχε σε πολεμικές δράσεις. Ήταν μια κορβέτα 400 τόνων έμφορτη, εξοπλισμένη με οκτώ κανόνια των 68 λιβρών. Εκινείτο ταυτόχρονα με τέσσερα πανιά και δύο ατμομηχανές 84Hb η κάθε μια, που κινούσαν δύο τροχούς εκατέρωθεν του πλοίου. Είχε μήκος 38,50μ και πλάτος 7,60μ

Με αυτό το πολεμικό πλοίο ο λόρδος Άστιγξ έλαβε μέρος σε πάμπολλες επιχειρήσεις κατά του τουρκικού στόλου, ως κυβερνήτης του. Το πλοίο αυτό έμελλε να γίνει η τελευταία του κατοικία, αφού κατά τη μάχη για την κατάληψη του οχυρού των Τούρκων στο Αιτωλικό τραυματίστηκε θανάσιμα. Πέθανε λίγε μέρες μετά,την 1η Ιουνίου 1828,σε ηλικία μόλις 34 ετών.

Ο Κωνσταντίνος Κηπουργός που κατασκεύασε το ομοίωμα της Καρτερίας που θα παρουσιαστεί έχει φιλοτεχνήσει πολλά ακόμα ομοιώματα όπως την τριήρη Πάραλο, το μυθικό πλοίο Αργώ (πενηντάκοπος), τον τιτανικό, άλλα είδη πλοίων αλλά και οικοδομήματα όπως ελβετικό σαλέ, ελληνική εκκλησία κ.α.