Συνταγματική εκτροπή στην Αυτοδιοίκηση

του Απόστολου Κατσιφάρα, πρώην περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας


Η συνταγματική εκτροπή στην Αυτοδιοίκηση είναι πλέον γεγονός - το Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο της κυβέρνησης.

Όλες οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής και των επιτροπών περιβάλλοντος, ποιότητας ζωής και ανάπτυξης, Περιφερειών και Δήμων βρίσκονται στον αέρα καθώς και τα πρόσωπα που τις υπηρέτησαν πιστά χωρίς καμία αντίρρηση είναι εκτεθειμένα.
Είχαμε ΩΜΗ παραβίαση της λαϊκής εντολής.
Με άλλο νόμο έγιναν οι εκλογές και ψήφισαν οι πολίτες με άλλο λειτούργησαν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι αμέσως μετά.
Με τους νόμους 4623/2019 και 4625/19 η κυβέρνηση απαξίωσε την πολιτικό και διοικητικό ρόλο του Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων. Μετέφερε τις αποφάσεις και τις εγκρίσεις όλων των θεμάτων στην οικονομική επιτροπή κάνοντας την πανίσχυρη.
Εδώ όμως αρχίζει η θεσμική εκτροπή αφού έδωσε πλαστή πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου και Περιφερειάρχη. Με αποτέλεσμα να ακυρώσει τους συσχετισμούς που είχαν προκύψει από τις εκλογές.
Ουσιαστικά κατήργησε το κύρος και τον ρόλο του ανώτατων πολιτικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, των παρατάξεων, των συμβούλων και κυρίως τον δημοκρατικό έλεγχο.
Καθαρό πραξικόπημα με διοικητικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Η επιλογή όμως ήταν συνειδητή και εν γνώσει της η κυβέρνηση την προκάλεσε, γιατί και νομικούς είχε και η επιστημονική νομική κοινότητα έθεσε το θέμα της αντισυνταγματικότητας όπως και οι καθαρές φωνές στην αυτοδιοίκηση το έθεσαν.
Προσωπικά το έθεσα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας και στη Πανελλήνια ένωση Περιφερειών.
Όχι μόνο δεν άκουσε κανέναν μας αλλά αυθαιρέτησε και παρανόμησε συνειδητά.
Όχι μόνο δεν άκουσε κανέναν μας αλλά κομπορρημονούσε για την αυθαιρεσίας της και μαζί της Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι όπως και η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΚΕ που δεν έβγαλαν ούτε μία ανακοίνωση γιατί θεώρησαν ότι βολεύονται.
Όλα έγιναν στον βωμό των αναθέσεων έργων – μελετών – προμηθειών σε ημέτερους που ήταν κεντρική επιλογή του σαθρού επιτελικού κράτους.
Όλα έγιναν στον βωμό της ιδεοληψίας ενάντια στην φιλοσοφία της απλής αναλογικής.
Όλα έγιναν εν ονόματι της αυθαιρεσίας του ισχυρού και πονηρού.
Αλήθεια ,
σήμερα πως αισθάνεται ο Κος Φαρμάκης και όλοι οι περιφερειάρχες που λειτουργούσαν με αντισυνταγματικό νόμο !
Αλήθεια,
πως αισθάνεται τώρα η κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη που κατέρρευσε το οικοδόμημά της !
Αλήθεια,
τι θα κάνουν τώρα ; θα αποκαταστήσουν την νομιμότητα ; ή θα συνεχίσουν την θεσμική και οικονομική εκτροπή στις περιφέρειες και τους Δήμους.
Μέχρι τότε μια λύση υπάρχει,
όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να μην συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των επιτροπών και των συμβουλίων μέχρι να αποκατασταθεί η νομιμότητα και ταυτόχρονα να αναλάβουν ανοικτές και μαζικές πρωτοβουλίες για ενημέρωση των πολιτών.
Οι ΟΤΑ δεν είναι κομματικό λάφυρο κανενός.
Ο Δρόμος της αποκατάστασης της δημοκρατικής νομιμότητας είναι Μπροστά μας !
 

Διαβάστε επίσης