Η Γερμανία σε μια «τρύπα»

του Μιχάλη Ψύλου, δημοσιογράφου

 

 

H «Nationalmannschaft» -η  τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, θέλει να χωθεί «σε μια τρύπα» για να κρύψει τη ντροπή.

Δεν έφτανε το φιάσκο, ήρθε και ο Άγγλος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ, να ρίξει λάδι στη φωτιά. Ο Λίνεκερ ήταν αυτός που είχε πει πριν πολλά χρόνια ότι «ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι. 22 άνθρωποι κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί». Ο Λίνεκερ δεν δίστασε τώρα να ρίξει αλάτι στην πληγή μετά τον αποκλεισμό της Γερμανίας από τη συνέχεια του Μουντιάλ. Ανέβασε στο Twitter την ίδια φράση, αλλά με μία προσθήκη με μπόλικη δόση ειρωνείας στο τέλος: «Οι Γερμανοί κερδίζουν, αρκεί να περάσουν στη φάση των ομίλων».

Όσο και αν οι Βρετανοί δεν χωνεύουν τους Γερμανούς- η «Sun» έγραψε ότι «οι Άγγλοι οπαδοί λάτρεψαν ότι η Γερμανία αποκλείστηκε»- η περίφημη φράση του Γκάρι Λίνεκερ έχει διαψευστεί επανειλημμένα. Στο προηγούμενο Μουντιάλ της Ρωσίας πριν τέσσερα χρόνια, και πάλι η Γερμανία είχε αποκλειστεί. Οπως και στο Euro 2021, που «έφυγε» στη φάση των 16, μετά την ήττα της από την Αγγλία.

Οι ειδικοί λένε ότι λείπει από την γερμανική ομάδα το συναίσθημα και η ένταση. Ενώ περισσεύει η αλαζονεία. Μια αλαζονεία που είχε σημειώσει ο προηγούμενος προπονητής Γιόακιμ Λεβ και που είναι στο DNA των  Γερμανών.

Και τώρα, η «Nationalmannschaft» -η  τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, θέλει να χωθεί «σε μια τρύπα» για να κρύψει τη ντροπή. «Νάνοι», ναυάγια», «εφιάλτης»-ήταν κάποια από τα πρωτοσέλιδα σχόλια των γερμανικών εφημερίδων. «Για τέλος εποχής» έκανε λόγο η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία, Bild. «Αυτό τον χειμωνιάτικο εφιάλτης θα τον θυμόμαστε για πολύ», πρόσθεσε η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Τώρα θέλουμε …κιάλια για να δούμε την κορυφή του διεθνούς ποδοσφαίρου και αυτό είναι ίσως που πονάει περισσότερο», σχολιάζει το περιοδικό Focus.

Είναι υπερβολικά, ίσως και άδικα όλα αυτά τα σχόλια. H Γερμανία άξιζε μια θέση στη φάση των 16 καλύτερων ομάδων. Υπήρξε και ο παράγοντας-τύχη. Και η ατυχία. Ο αποκλεισμός της Γερμανίας ήρθε με την απρόσμενη νίκη της Ιαπωνίας επί της Ισπανίας. Και σε ένα γκόλ που κρίθηκε με τη μπάλα να ακουμπά για μερικά χιλιοστά στην γραμμή του άουτ. Αλλά και στους ψυχωμένους Ιάπωνες ποδοσφαιριστές, που τους είχαν όλοι ξεγραμμένους. «Η Ιαπωνία δεν είχε τίποτα να χάσει, οι παίκτες τους πετούσαν σαν καμικάζι», είπε ο προπονητής της Ισπανίας Λουίς Ενρίκε. Μια απλή ματιά στα στατιστικά δείχνει πόσο λίγη προσπάθεια χρειάστηκαν βέβαια οι Ιάπωνες για αυτό: Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ESPN, η Ιαπωνία είχε μόνο 17,7% κατοχή μπάλας σε ολόκληρο το παιχνίδι- το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αλλά οι Ιάπωνες δικαιούνται να  ζητωκραυγάζουν: Juhuhaha, οι Γερμανοί είναι έξω…

https://www.naftemporiki.gr/

Διαβάστε επίσης