Γιατί πρέπει να μιλάμε στο μωρό στη μήτρα

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει ότι τα αγέννητα μωρά ανταποκρίνονται ξεκάθαρα σε διαφορετικούς κραδασμούς και ήχους, με αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή στα μοτίβα κίνησης, ενώ ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στον ήχο της φωνής της μαμάς τους. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να θυμούνται τη φωνή της μαμάς τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα μάλιστα έχει δείξει, ότι τα μωρά στη μήτρα όχι μόνο καταλαβαίνουν λέξεις αλλά είναι σε θέση και να τις θυμούνται. Μερικές φορές μπορούν ακόμη και να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ άλλων γλωσσών. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο ήχος της φωνής σας παρέχει στο μωρό μια αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας. Τόσο στη μήτρα, όσο και όταν βγει για πρώτη φορά στον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες που κάνετε μαζί του στο τρίτο τρίμηνο θέτουν τα θεμέλια για την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς και για τις γλωσσικές του δεξιότητες και τη μνήμη. Με άλλα λόγια, η φωνή σας διαμορφώνει ήδη την κατανόησή του αγέννητου μωρού για τον κόσμο.

Πότε ξεκινά να ακούει ένα έμβρυο;

Περίπου στις 14 εβδομάδες, το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να ακούει τη φωνή σας. Αλλά ενώ η συζήτηση μαζί του στο πρώτο στάδιο της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο κοντά του, τα αυτιά του δεν θα αναπτυχθούν πλήρως μέχρι την 20η εβδομάδα και το ακουστικό του σύστημα δεν θα συνδεθεί με τον εγκέφαλό του πριν τον 6ο μήνα. Η έρευνα έχει δείξει, συγκεκριμένα, ότι ενώ ορισμένα μωρά αντιδρούν στον ήχο ήδη από την 24η εβδομάδα, τα περισσότερα αρχίζουν να ανταποκρίνονται στον εξωτερικό θόρυβο μεταξύ της 26ης και της 30ης εβδομάδας.

Υπάρχουν οφέλη για τη μαμά;

Ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτυχθεί ο δεσμός με το μωρό σας, είναι να του μιλάτε ενώ αυτό είναι ακόμη στη μήτρα. Ο ήχος της φωνής σας έχει την πιο ηρεμιστική επίδραση στο αγέννητο παιδί σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα έμβρυα ανταποκρίνονται στις φωνές των μαμάδων τους, επιβραδύνοντας τις κινήσεις τους. Μια άλλη αποκάλυψε ότι οι καρδιακοί παλμοί των εμβρύων και των νεογνών μειώθηκαν όταν οι μαμάδες τους μιλούσαν – ένα πιθανό σημάδι χαλάρωσης.

Το να μιλάτε και να τραγουδάτε μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αρχίσετε να χτίζετε μια σχέση με το αγέννητο μωρό σας και μπορεί να ωφελήσει και εσάς όπως και εκείνο. Αλλά αν δεν αισθάνεστε άνετα με την ιδέα, μην ανησυχείτε. Ενώ βρίσκεται στη μήτρα σας, το μωρό σας θα ακούει και θα αισθάνεται τους κραδασμούς της φωνής σας κάθε φορά που μιλάτε σε οποιονδήποτε. Έτσι θα αναγνωρίζει και θα παρηγορείται από τη φωνή σας από τη στιγμή που θα γεννηθεί, ακόμα κι αν δεν του μιλήσετε απευθείας. Αυτή η αναγνώριση θα το βοηθήσει να δεθεί μαζί σας και θα τα κάνει να αισθάνονται συναισθηματικά ασφαλή για πολλά χρόνια ακόμα.

Γιατί να συμμετέχει και ο μπαμπάς στις συζητήσεις

Ο μπαμπάς πρέπει να κάνει λίγη περισσότερη προσπάθεια για να ακουστεί, αλλά αν μιλήσει στο μωρό στη μήτρα μπορεί να το βοηθήσει να αναγνωρίσει και τη δική του φωνή.

Μια συναρπαστική μελέτη με πρόωρα μωρά (τα οποία είναι πιθανό να έχουν την ίδια ανάπτυξη ακοής με ένα έμβρυο στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης) έδειξε ότι ήταν πιο προσεκτικά στους χαμηλότερους ήχους από τους υψηλότερους ήχους. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα αγέννητα μωρά μπορούν να θυμούνται και να αναγνωρίζουν διαφορετικούς θορύβους, επομένως είναι πιθανό οι μπαμπάδες να αρχίσουν να χτίζουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους πριν αυτά γεννηθούν.

Ενθαρρύνοντας τον σύντροφό σας να μιλήσει στο έμβρυο για την ημέρα, τα χόμπι ή τα ενδιαφέροντά του, μπορεί να τον βοηθήσει να νιώσει περισσότερο εμπλεκόμενος στην εγκυμοσύνη σας. Και παρόλο που το μωρό σας δεν θα καταλάβει ακόμα τι του λέτε, είναι υπέροχο να γνωρίζετε ότι στο τρίτο τρίμηνο, τουλάχιστον, ακούει και γνωρίζει ήδη λίγα πράγματα για την οικογένειά του.

πηγή