Ρωσία: Νομοσχέδιο απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα για ξένους

Η Ρωσία σύντομα θα ψηφίσει νόμο που απαγορεύει στις Ρωσίδες να γίνονται παρένθετες μητέρες για αλλοδαπούς, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας την Κυριακή, εθνική γιορτή της μητέρας.

Στη Ρωσία είναι νόμιμη η παρένθετη κυοφορία επ’ αμοιβή, όμως η πρακτική επικρίνεται από θρησκευτικές ομάδες ως εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης.

«Για να προστατεύσουμε τα παιδιά πρέπει να απαγορεύσουμε στους ξένους να χρησιμοποιούν την υπηρεσία παρένθετης μητρότητας» δήλωσε μέσω της εφαρμογής Telegram ο Βιάτσασλεβ Βολόντιν. «Θα λάβουμε την απόφαση στις αρχές Δεκεμβρίου».

Περίπου 45.000 μωρά που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο πρόεδρος της κάτω βουλής σύμφωνα με το Reuters.

Το νομοσχέδιο για τα ξένα ζευγάρια πέρασε σχεδόν ομόφωνα στην πρώτη ανάγνωση τον Μάιο. Αν γίνει δεκτό και στην τελική τρίτη ανάγνωση, θα διαβιβαστεί στην άνω βουλή για έλεγχο και στη συνέχεια θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία η Ρωσία έχει μεταφέρει διά της βίας στο έδαφός της περισσότερα από 12.000 παιδιά της Ουκρανίας, όπως καταγγέλλει το Κίεβο. Περίπου 440 σκοτώθηκαν στον πόλεμο και εκατοντάδες αγνοούνται.

Η Ρωσία αρνείται ότι εκτοπίζει Ουκρανούς διά της βίας και ισχυρίζεται ότι μεταφέρει τον φιλορωσικό πληθυσμό στο έδαφός της για να τον προστατεύσει από τους ουκρανούς στρατιώτες.

Την Παρασκευή ο Πούτιν συναντήθηκε με μια προσεκτικά επιλεγμένη ομάδα μητέρων ρώσων στρατιωτών, στις οποίες είπε ότι οι γιοι τους δεν πέθαναν μάταια.